Będą ostrzejsze przepisy dotyczące informowania o produktach spożywczych
Unia Europejska wprowadza restrykcyjne przepisy dotyczące informowania konsumentów o składnikach i wartości odżywczej produktów spożywczych oraz ich graficznej formie prezentacji.
Nowe przepisy wymuszają na producentach żywności umieszczanie na etykietach produktowych klarownej i czytelnej informacji o zawartości cukru, tłuszczu, soli, węglowodanów oraz protein. Będzie ona musiała być prezentowana w formie tabelarycznej, wyrażonej zarówno dla objętości 100 g, jak również 100 ml. W przypadku, gdy wielkość opakowania nie pozwala na zastosowanie tabeli, skład produktu może być zaprezentowany linearnie, przy czym wielkość czcionki nie może być mniejsza niż 1,2 mm. Informacje o ilości poszczególnych elementów składowych będą też musiały być uzupełnione dziennymi wskazaniami spożycia poszczególnych substancji lub wyrażonymi w przeliczeniu na jedną porcję.
Etykiety produktów spożywczych będą mogły także zawierać wartość energetyczną i odżywczą produktu, wykorzystując do zobrazowania tych informacji różne opcje graficzne i symboliczne - z dołączonym tłumaczeniem, co znaczą poszczególne.
Obligatoryjny zakres informacji o składnikach produktu spożywczego będzie mógł zostać uzupełniony o dodatkowe treści dotyczące zawartych w nim witamin, minerałów, błonnika i innych. Takie informacje nie będą mogły znajdować się w miejscu przewidzianym na podstawowy - wymagany zakres wiedzy o produkcie.
Powyższe zmiany dotyczą głównie etykiet na produktach kierowanych do finalnego konsumenta, ale także w pewnym zakresie obejmują żywność, która później jest przepakowywana. Żywność, która nie podlega procesowi pakowania jest zwolniona z przepisów unijnych - z wyjątkiem tej, która może powodować reakcje alergiczne u konsumentów.
Regulacjom podlega także czytelność i formę prezentacji informacji na etykietach produktowych. W przypadku opakowania mniejszego niż 80 cm2 powierzchni, najmniejszą wymaganą czcionką będzie ta o wysokości 0,9 mm. Na opakowaniach mniejszych niż 25 cm2 powierzchni, informacje o wartościach odżywczych nie będą wymagane. Z kolei opakowania 10 cm2 także nie będą musiały zawierać takich danych, ani listować wszystkich składowych produktu.
UE będzie również wymagać informowania konsumentów o składnikach mogących powodować objawy chorobowe w formie różnego rodzaju uczuleń.
Niektóre etykiety produktów spożywczych, takich jak wołowina, miód, oliwa, świeże owoce i warzywa już teraz muszą zawierać informacje o kraju pochodzenia )ze względu na specyficzne dla poszczególnych sektorów przepisy legislacyjne). Wymóg ten wraz z nowym prawem w ciągu 2 lat zostanie rozszerzony także na wieprzowinę, baraninę, mięso gęsi i indyków. Po roku obowiązywania tych przepisów wejdzie w życie kolejna nowelizacja, w myśl której produkty takie jak mleko, inne rodzaje mięsa oraz składniki innych produktów zawierające powyżej 50% tłuszczu, będą musiały także zawierać dane świadczące o kraju wyprodukowania.
Wszelkie informacje o składnikach produktu spożywczego i forma ich prezentacji nie mogą w żaden sposób zakłócać zasadniczego przesłania etykiety i jej wiarygodności.
Odmienne przepisy prawne obejmują etykiety napojów zawierających powyżej 1,2% alkoholu. Na takich produktach nie musi znajdować się informacja o wartości odżywczej produktu, czy też lista składników. Po trzech latach od wejścia w życie tych przepisów, wymogi informacyjne dotyczące napojów alkoholowych zostaną zmienione - uzupełnione o powyższe, obecnie niewymagane elementy informacji.
Przyszłość ma przynieść także bardziej kompleksową informację dotyczącą pochodzenia olejów roślinnych, co ma szczególne znaczenie w przypadku olejów palmowych, które - jak podają organizacje ekologiczne - częściowo pochodzą z plantacji zagrażających równowadze biologicznej niektórych regionów świata.
Zaprezentowane zmiany legislacyjne wejdą w życie 13 grudnia 2014 r., natomiast te obejmujące informacje o wartościach odżywczych produktów - dokładnie dwa lata później od tej daty.
Dołącz do dyskusji: Będą ostrzejsze przepisy dotyczące informowania o produktach spożywczych