gałka muszkatołowa
2011-03-09 09:38:42 - jagr
Jeszcze nigdy nie dodawałem.
Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?
Pozdr.
jagr
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-09 09:51:14 - Panslavista
jagr
news:4d773d58$0$2486$65785112@news.neostrada.pl...
> Czy ktoś z Was tego używa?
> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
> Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?
> Pozdr.
> jagr
Nie kupuj mielonej. Strugasz nożem, szczyptę na końcu noża do zupy:
pomidorowej, dyniowej, sosu pomidorowego i wielu innych potraw. Trwała
przyprawa w szczelnym naczyniu. Trująca. Nie przedawkować.
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-09 09:57:03 - jagr
news:4d773f88$0$2497$65785112@news.neostrada.pl...
> jagr
> news:4d773d58$0$2486$65785112@news.neostrada.pl...
>> Czy ktoś z Was tego używa?
>> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
>> Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?
>> Pozdr.
>> jagr
>
> Nie kupuj mielonej. Strugasz nożem, szczyptę na końcu noża do zupy:
> pomidorowej, dyniowej, sosu pomidorowego i wielu innych potraw. Trwała
> przyprawa w szczelnym naczyniu. Trująca. Nie przedawkować.
Ale jaki ma smak i co to daje? Poczuję różnicę w smaku/zapachu zupy, jak
dodam taką ilość?
Do czego podobny jest ten smak?
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-09 10:20:16 - Aha
> Użytkownik Panslavista
> news:4d773f88$0$2497$65785112@news.neostrada.pl...
>> jagr
>> news:4d773d58$0$2486$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Czy ktoś z Was tego używa?
>>> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
>>> Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?
>>> Pozdr.
>>> jagr
>>
>> Nie kupuj mielonej. Strugasz nożem, szczyptę na końcu noża do zupy:
>> pomidorowej, dyniowej, sosu pomidorowego i wielu innych potraw. Trwała
>> przyprawa w szczelnym naczyniu. Trująca. Nie przedawkować.
>
> Ale jaki ma smak i co to daje? Poczuję różnicę w smaku/zapachu zupy, jak
> dodam taką ilość?
> Do czego podobny jest ten smak?
>
>
Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-09 16:07:04 - tomjas
>
> Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
> Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
>
Dodaje w calkiem sporych ilosciach i nie zauwazylem dzialania
halucynogennego. Mi calkiem dobrze pasuje do gulaszu lub innego miesa
w sosie typu gulaszowego. Dodaje podczas obsmazania miesa - sciram na
tarce o drobnych otworach.
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-09 17:03:32 - Aha
> On Wed, 09 Mar 2011 10:20:16 +0100, Aha wrote:
>>
>> Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
>> Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
>>
> Dodaje w calkiem sporych ilosciach i nie zauwazylem dzialania
> halucynogennego. Mi calkiem dobrze pasuje do gulaszu lub innego miesa
> w sosie typu gulaszowego. Dodaje podczas obsmazania miesa - sciram na
> tarce o drobnych otworach.
Bo musialbys tych galek z 4-7 uzyc
:):):):)
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-09 19:44:47 - Krzysztof Tabaczyński
Użytkownik Aha
news:il88c9$i9g$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-09 16:07, tomjas pisze:
>> On Wed, 09 Mar 2011 10:20:16 +0100, Aha wrote:
>>>
>>> Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
>>> Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
>>>
>> Dodaje w calkiem sporych ilosciach i nie zauwazylem dzialania
>> halucynogennego. Mi calkiem dobrze pasuje do gulaszu lub innego miesa
>> w sosie typu gulaszowego. Dodaje podczas obsmazania miesa - sciram na
>> tarce o drobnych otworach.
>
>
> Bo musialbys tych galek z 4-7 uzyc
> :):):):)
Do kotletów mielonych. Pół startej gałki na kilogram mięsa.
Generalnie wszędzie tam, gdzie wieprzowina.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-09 19:46:09 - Krzysztof Tabaczyński
Użytkownik Aha
news:il88c9$i9g$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-03-09 16:07, tomjas pisze:
>> On Wed, 09 Mar 2011 10:20:16 +0100, Aha wrote:
>>>
>>> Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
>>> Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
>>>
>> Dodaje w calkiem sporych ilosciach i nie zauwazylem dzialania
>> halucynogennego. Mi calkiem dobrze pasuje do gulaszu lub innego miesa
>> w sosie typu gulaszowego. Dodaje podczas obsmazania miesa - sciram na
>> tarce o drobnych otworach.
>
>
> Bo musialbys tych galek z 4-7 uzyc
> :):):):)
Do zupy cebulowej.
Pół startej gałki na dwa litry zupy.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-09 20:17:04 - Panslavista
Krzysztof Tabaczyński
news:il8htm$3v2$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik Aha
> news:il88c9$i9g$1@news.onet.pl...
>>W dniu 2011-03-09 16:07, tomjas pisze:
>>> On Wed, 09 Mar 2011 10:20:16 +0100, Aha wrote:
>>>>
>>>> Gałki dodaje sie do mies i np sosu beszamelowego.
>>>> Smak korzenny, w duzych ilosciach halucynogenna.
>>>>
>>> Dodaje w calkiem sporych ilosciach i nie zauwazylem dzialania
>>> halucynogennego. Mi calkiem dobrze pasuje do gulaszu lub innego miesa
>>> w sosie typu gulaszowego. Dodaje podczas obsmazania miesa - sciram na
>>> tarce o drobnych otworach.
>>
>>
>> Bo musialbys tych galek z 4-7 uzyc
>> :):):):)
>
> Do zupy cebulowej.
> Pół startej gałki na dwa litry zupy.
>
> Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Albo z tych, no ... kwiatu muszkatołowego...
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-09 10:39:17 - Marek
Wed, 9 Mar 2011 09:38:42 +0100 w
> Czy ktoś z Was tego używa?
> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
nigdy nie robiłes sosu beszamelowego?
tam sporo idzie i zasadniczo poprawia zapach i smak.
--
Pozdrawiam,
Marek
365 prezerwatyw - Goodyear
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-09 16:27:53 - Waldemar Krzok
> Czy ktoś z Was tego używa?
> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
> Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?
Oprócz tego, co już napisane nadaje się też do ziemniaków tłuczonych
oraz do polenty. Można dać też (lub zamiast) gałki tzw. macis, czyli
sproszkowany owoc gałki. Jest bardziej aromatyczne, ale ma inny smak. Co
kto lubi.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-09 17:16:24 - Waldemar Krzok
> Am 09.03.2011 09:38, schrieb jagr:
>> Czy ktoś z Was tego używa?
>> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
>> Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?
>
> Oprócz tego, co już napisane nadaje się też do ziemniaków tłuczonych
> oraz do polenty. Można dać też (lub zamiast) gałki tzw. macis, czyli
> sproszkowany owoc gałki. Jest bardziej aromatyczne, ale ma inny smak. Co
> kto lubi.
Dodatek:
Gałka pasuje świetnie do brukselki i szpinaku.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
Re: ga?ka muszkato?owa
2011-03-09 18:51:11 - Qrczak
> Czy ktoś z Was tego używa?
Do ciasta naleśnikowego też.
Qra
--
nie wiem, nie znam się, zarobiona jestem
Re: gałka muszkatołowa Do Pasztetu
2011-03-09 20:57:06 - Stokrotka
Pasztet bez gałki muszkatołowej to nie pasztet.
I czasem do piernika.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-20 15:56:09 - Ikselka
> Czy ktoś z Was tego używa?
> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
> Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?
Pasztet - duuużo gałki.
Flaki - umiarkowanie.
Nadzienie mięsne do pierogów i krokietów - troszkę.
Sosy mięsne - umiarkowanie.
Re: gałka muszkatołowa [OT do Ikselki]
2011-03-21 10:35:03 - jagr
news:5b79fece-1bc9-448c-999e-fd72603a11a7@x13g2000vbe.googlegroups.com...
Teraz OT:
Pytanie odnośnie Twojej nowej chłodziarki:
czy po pewnym okresie użytkowania nowej chłodziarki
www.neonet.pl/chlodziarka-gorenje-r-60398-hw.html?gclid=CKvBztKD6KYCFUYifAodSEDh5w
nie zauważasz uciążliwości związanej z tak dużymi
drzwiami? Może jakieś inne uwagi?
Przewoźnik wniósł Ci ją do domu?
Pozdrawiam,
jagr
Re: gałka muszkatołowa [OT do Ikselki]
2011-03-21 14:33:37 - Ikselka
> Użytkownik Ikselka
> news:5b79fece-1bc9-448c-999e-fd72603a11a7@x13g2000vbe.googlegroups.com...
> Teraz OT:
> Pytanie odnośnie Twojej nowej chłodziarki:
> czy po pewnym okresie użytkowania nowej chłodziarki
> www.neonet.pl/chlodziarka-gorenje-r-60398-hw.html?gclid=CKvBztKD6KYCFUYifAodSEDh5w
> nie zauważasz uciążliwości związanej z tak dużymi
> drzwiami?
Nie, żadnych. W momencie zakupu liczyłam się z tym, że zgodnie z zasadami
fizyki duże drzwi muszą się nieco ciężej otwierać, niż małe. Tzn ciężko
jest zrobić to jedną ręką - trzeba lewą przytrzymać brzeg lodówki i prawą
ciągnąć drzwi - bardzo dobrze przylegają uszczelki, ale to wg mnie zaleta.
> Może jakieś inne uwagi?
Wszystko OK. Fajna chłodziarka. Duuużo miejsca - o to mi chodziło.Półki w
drzwiach są dosyć szerokie (tzn dużo jest w nich miejsca) i to też jest
fajne.
> Przewoźnik wniósł Ci ją do domu?
Tak - 20 złotych to kosztuje, stardardowo.
Re: gałka muszkatołowa
2011-03-21 01:08:21 - Fragile
> Czy ktoś z Was tego używa?
> Jeszcze nigdy nie dodawałem.
> Do czego służy, dodaje się dla smaku, zapachu?
> Pozdr.
> jagr
>
Oprócz potraw, które zostały już tutaj wymienione (czyli głównie potrawy
mięsne), gałkę muszkatołową dodaję do śledzi korzennych, piernika,
niektórych ciast, ciasteczek i deserów, no i do grzańca :)
Pozdrawiam,
M.