Re: Pierogi - moze laickie, ale...
2011-03-19 12:15:07 - JaMyszka
> A. jak robicie ciasto na pierogi? Spotkalem sie z roznymi przepisami, jedne
> mowia zeby dawac jajko, inne ze nie, jeszcze inne zamiast wody mowia o ....
> mleku.
Ja teraz nie już robię pierogów (robocizna się nie zwraca;p). Kupuję u sprawdzonego wytwórcy, którego mam blisko domu.
Ale wcześniej, gdy robiłam ciasto, to dodawałam (prócz ciepłej wody i soli) samo żółtko, bo czasami mąka bywała tak podła, że pierogi po ugotowaniu wychodziły szare.
> [...]
> B. nadzienie do pierogow...
> Tu pamietam babcia robila z miesem (za diabla nie pamietam czy z surowym czy
> z gotowanym... wiem ze dodawala odrobine boczku i cebulki, ale ani jaki
> gatunek miesa ani zcy surowe czy nie ... za diabla nie pamietam ani ja ani
> moja Mama...
Mięso musi być ugotowane, bo gdy dodamy surowe, to gdybyśmy chcieli je ugotować, to ciasto by się rozgotowało i wyszłaby zupa.
Mięso najlepiej wołowe z jarzynami, a za Nelą dodawałam szpiku. Twoja babcia, w miejsce szpiku, podsmażała boczek z cebulką.
> Robila tez cos co juz zadko chyba jest spotykane - pierogi z ziemniakami.
> Ziemniaki gotowan, tluczone, dodawana zezlocona cebulka i to ... wio do
> ciasta :-)
Mnie akurat same ziemniaki nie podchodzą, ale to nie znaczy, że są złe. Znam ludzi, którzy zachwycają się kiszką ziemniaczaną (taki sam wsad).
> Teraz to glownie ruskie kroluja... czyli ziemniaki z sreem bialym w
> roznych proporcjach.
To się zgadza. Ale najsmaczniejsze są w proporcji pół na pół z twarogu chudego.
Do tego podsmażona na boczku cebulka.
> Generalnie nadzienia:
> (...)
Bardzo dobre są z ugotowanymi i zmielonymi dudkami zmieszanymi z ugotowaną kiszoną kapustą (też zmieloną).
> Wszelkie owocowe nadzienia celowo omijam - nie jadamy tego... chociaz
> pamietam ze byly pyszne :-)
Nie pomijaj tak, zakładając, że każdy je zna. Dla mnie zaskoczeniem było, gdy parę lat temu moja sąsiadka działkowa po raz pierwszy jadła pierogi z truskawkami, które jej zaserwowałam. A była już w wieku poprodukcyjnym;p Do owej pory nie wiedziała o takich pierogach.
W dzieciństwie jadłam też dużo pierogów z jabłkami (i były zawsze robione, do zagospodarowania ciasta, które zostało po zużyciu całego sera, czy ruskich).
Aha... A do farszu sera daje się ser półtłusty lub chudy, cukier i cukier wanilinowy oraz żółtko.
> Jakie inne jak przygotowujecie? (nie ukrywam ze o miesne mi glownie chodzi,
> z innymi sam sobie poradze).
Dzisiaj niektórzy robią z kurczaka. U mnie czasami mama robiła z kurzyny, z której wcześniej ugotowała pyszny rosół.
--
Pozdrawiam :)
JM
www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): zwijaj.pl/