suszone rybki
2010-11-21 20:39:52 - taurus
Re: suszone rybki
2010-11-21 21:55:39 - Krzysztof Tabaczyński
Użytkownik taurus
news:icbsto$am5$2@mx1.internetia.pl...
> www.skorzewo.pl/suszone-rybki-19-11-2010
W znajomym barze sprzedają suszone ramiona
kalmarów. Ale mnie nie smakowały.
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Re: suszone rybki
2010-11-21 23:03:42 - Bożena
news:icbsto$am5$2@mx1.internetia.pl...
| www.skorzewo.pl/suszone-rybki-19-11-2010
Klasyka i smak dzieciństwa - zawsze drobne rybki się suszyło :)
Bożena
Re: suszone rybki
2010-11-22 05:11:19 - Panslavista
Bożena
news:icc4vo$eq1$1@news.onet.pl...
> taurus
> news:icbsto$am5$2@mx1.internetia.pl...
> | www.skorzewo.pl/suszone-rybki-19-11-2010
>
> Klasyka i smak dzieciństwa - zawsze drobne rybki się suszyło :)
>
> Bożena
Albo przerabiało na zupę (typu ucha) lub kotlety i pulpety z mielonych.
Re: suszone rybki
2010-11-22 15:47:19 - vcore
> Albo przerabiało na zupę (typu ucha) lub kotlety i pulpety z mielonych.
U nas na kotlety przeznaczało sie głównie uklejki, z kolegą w podstawówce potrafilismy na wędke
złapac po 300szt dziennie, a pozniej babcia wrzucała do maszynki do mięsa
Masz moze jakis sprawdzony przepis na uchę? Od dawna chciałem spróbować
Re: suszone rybki
2010-11-28 00:05:55 - taurus
Zupa rybna jest UCHĄ gdy popija się ją gorzałką:)
ucha Rostov
Składniki:
600-800 g okoń,płoć,karp
600 g ziemniaków
1 cebula
350 g pomidorów
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
10 ziaren pieprzu
1 pęczek pietruszki
kilka liści zielonych selera
2-3 łyżki kopereku i pietruszki
sól do smaku.
Skórę i kości ryb gotować przez 30 minut w 2,25 litra lekko osolonej wodzie.
Ziemniaki pokroić w kostkę, drobno posiekać i zalać przelanym rosółem przez
sito. Dodać pietruszkę i seler i gotować przez kolejne 20-25 minut. 10 minut
przed końcem gotowania dodać przygotowane kawałki okonia, pomidory krojone,
liść
laurowy i ziarenka pieprzu i gotować zupę na małym ogniu. Wyjąć pęczek
pietruszki i selera i dodać 2 łyżki oleju. Koperek i natkę pietruszki drobno
posiekać i posypać zupę.
taurus
Re: suszone rybki
2010-11-28 00:48:38 - Aicha
> Zupa rybna jest UCHĄ gdy popija się ją gorzałką:)
> ucha Rostov
>
> Składniki:
> 600-800 g okoń,płoć,karp
> 600 g ziemniaków
> 1 cebula
> 350 g pomidorów
> 2 łyżki oleju
> 1 liść laurowy
> 10 ziaren pieprzu
> 1 pęczek pietruszki
> kilka liści zielonych selera
> 2-3 łyżki kopereku i pietruszki
> sól do smaku.
A masz może jakiś sprawdzony przepis na halaszle? Chodzą mi po głowie :)
--
Pozdrawiam - Aicha
Re: suszone rybki
2010-11-28 23:51:37 - taurus
Szegedi halászlé z regionu CISY
Składniki
- 500 g (18 oz.) małych ryb
- 1 - 1.2 kg karp i inne duże ryby
- 1 duża cebula
- 1 łyżka stołowa lekko pikantnej papryki
- 1 / 2 papryki cherry
- zielony pieprz do smaku
- Sól
Sposób przygotowania
Krok 1
1. ryby obrać i umyć wraz z mleczem lub ikrą.
2. Odciąć głowę i ogon karpia i pociąć na 5 cm części. Oprószyć solą,
przykryć i odstawić do lodówki.
3. Ugotować małe ryby wraz z głową karpia i ogonem, siekaną cebulką i
tyle wody, aby zaledwie zakrywała ryby. Gotować na małym ogniu przez
godzinę, następnie przelać wywar przez durszlak.
Krok 2
1. Do wcześniej przygotowanego wywaru zupy, dodać 625 ml (2 1 / 2
szklanki) zimnej wody, solone plasterki ryb, mlecza i ikry, czerwoną papryką
i pieprzem, doprawić w razie potrzeby. Gotować na małym ogniu przez 10-15
minut, aż ryba się ugotuje.
Tauruss
Re: suszone rybki
2010-11-29 00:05:19 - taurus
4 porcje
2 filety średniej wielkości białej ryby, najlepiej słodkowodnych
1L wywaru z rybnych
1 szklanka soli kamiennej
2 białe cebule w plasterkach
1 pietruszka obrana i grubo pocięta
2 liście laurowe
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki papryki węgierskiej ostrej
2 łyżki masła
600 ml białego wytrawnego wina
2 długie zielone chili, drobno krojone
100 g śmietany
2 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
natka pietruszki kilka gałązek drobno posiekane,
chrupiący chleb jako dodatek
Re: suszone rybki
2010-11-29 01:09:55 - Aicha
> Szegedi Halászlé (zupa rybna z Szeged)
Dziękuję :)
--
Pozdrawiam - Aicha
Re: suszone rybki
2010-11-22 16:55:22 - Pietrek pietrek34(malpa)wp.pl
FAK! Po otwarciu jest taka kefa, że aż nogi wygina ;)
Trzeba być prawdziwym hardkorem albo po kilku głębdszych chyba, totalny
biohazard!
Na wszelki wypadek trzymam zamrożoną jedną paczkę, jak mi kto podpadnie to
mu zainstaluję taką niespodziankę pod tapicerką.
P.