suszone rybki

taurus Data ostatniej zmiany: 2010-11-22 16:55:22

suszone rybki

2010-11-21 20:39:52 - taurus

www.skorzewo.pl/suszone-rybki-19-11-2010





Re: suszone rybki

2010-11-21 21:55:39 - Krzysztof Tabaczyński


Użytkownik taurus napisał w wiadomości
news:icbsto$am5$2@mx1.internetia.pl...
> www.skorzewo.pl/suszone-rybki-19-11-2010

W znajomym barze sprzedają suszone ramiona
kalmarów. Ale mnie nie smakowały.

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.





Re: suszone rybki

2010-11-21 23:03:42 - Bożena

taurus wrote in message
news:icbsto$am5$2@mx1.internetia.pl...
| www.skorzewo.pl/suszone-rybki-19-11-2010

Klasyka i smak dzieciństwa - zawsze drobne rybki się suszyło :)

Bożena





Re: suszone rybki

2010-11-22 05:11:19 - Panslavista


Bożena wrote in message
news:icc4vo$eq1$1@news.onet.pl...
> taurus wrote in message
> news:icbsto$am5$2@mx1.internetia.pl...
> | www.skorzewo.pl/suszone-rybki-19-11-2010
>
> Klasyka i smak dzieciństwa - zawsze drobne rybki się suszyło :)
>
> Bożena

Albo przerabiało na zupę (typu ucha) lub kotlety i pulpety z mielonych.





Re: suszone rybki

2010-11-22 15:47:19 - vcore

W dniu 2010-11-22 05:11, Panslavista pisze:
> Albo przerabiało na zupę (typu ucha) lub kotlety i pulpety z mielonych.

U nas na kotlety przeznaczało sie głównie uklejki, z kolegą w podstawówce potrafilismy na wędke
złapac po 300szt dziennie, a pozniej babcia wrzucała do maszynki do mięsa

Masz moze jakis sprawdzony przepis na uchę? Od dawna chciałem spróbować



Re: suszone rybki

2010-11-28 00:05:55 - taurus


Zupa rybna jest UCHĄ gdy popija się ją gorzałką:)
ucha Rostov

Składniki:
600-800 g okoń,płoć,karp
600 g ziemniaków
1 cebula
350 g pomidorów
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
10 ziaren pieprzu
1 pęczek pietruszki
kilka liści zielonych selera
2-3 łyżki kopereku i pietruszki
sól do smaku.

Skórę i kości ryb gotować przez 30 minut w 2,25 litra lekko osolonej wodzie.
Ziemniaki pokroić w kostkę, drobno posiekać i zalać przelanym rosółem przez
sito. Dodać pietruszkę i seler i gotować przez kolejne 20-25 minut. 10 minut
przed końcem gotowania dodać przygotowane kawałki okonia, pomidory krojone,
liść
laurowy i ziarenka pieprzu i gotować zupę na małym ogniu. Wyjąć pęczek
pietruszki i selera i dodać 2 łyżki oleju. Koperek i natkę pietruszki drobno
posiekać i posypać zupę.

taurus





Re: suszone rybki

2010-11-28 00:48:38 - Aicha

W dniu 2010-11-28 00:05, taurus pisze:

> Zupa rybna jest UCHĄ gdy popija się ją gorzałką:)
> ucha Rostov
>
> Składniki:
> 600-800 g okoń,płoć,karp
> 600 g ziemniaków
> 1 cebula
> 350 g pomidorów
> 2 łyżki oleju
> 1 liść laurowy
> 10 ziaren pieprzu
> 1 pęczek pietruszki
> kilka liści zielonych selera
> 2-3 łyżki kopereku i pietruszki
> sól do smaku.

A masz może jakiś sprawdzony przepis na halaszle? Chodzą mi po głowie :)

--
Pozdrawiam - Aicha




Re: suszone rybki

2010-11-28 23:51:37 - taurus

To od moich znajomych.

Szegedi halászlé z regionu CISY

Składniki

- 500 g (18 oz.) małych ryb

- 1 - 1.2 kg karp i inne duże ryby

- 1 duża cebula

- 1 łyżka stołowa lekko pikantnej papryki

- 1 / 2 papryki cherry

- zielony pieprz do smaku

- Sól

Sposób przygotowania
Krok 1

1. ryby obrać i umyć wraz z mleczem lub ikrą.

2. Odciąć głowę i ogon karpia i pociąć na 5 cm części. Oprószyć solą,
przykryć i odstawić do lodówki.

3. Ugotować małe ryby wraz z głową karpia i ogonem, siekaną cebulką i
tyle wody, aby zaledwie zakrywała ryby. Gotować na małym ogniu przez
godzinę, następnie przelać wywar przez durszlak.

Krok 2

1. Do wcześniej przygotowanego wywaru zupy, dodać 625 ml (2 1 / 2
szklanki) zimnej wody, solone plasterki ryb, mlecza i ikry, czerwoną papryką
i pieprzem, doprawić w razie potrzeby. Gotować na małym ogniu przez 10-15
minut, aż ryba się ugotuje.

Tauruss







Re: suszone rybki

2010-11-29 00:05:19 - taurus

Szegedi Halászlé (zupa rybna z Szeged)



4 porcje

2 filety średniej wielkości białej ryby, najlepiej słodkowodnych

1L wywaru z rybnych

1 szklanka soli kamiennej

2 białe cebule w plasterkach

1 pietruszka obrana i grubo pocięta

2 liście laurowe

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki papryki węgierskiej ostrej

2 łyżki masła

600 ml białego wytrawnego wina

2 długie zielone chili, drobno krojone

100 g śmietany

2 łyżki mąki pszennej

1 żółtko

natka pietruszki kilka gałązek drobno posiekane,

chrupiący chleb jako dodatek











Re: suszone rybki

2010-11-29 01:09:55 - Aicha

W dniu 2010-11-29 00:05, taurus pisze:

> Szegedi Halászlé (zupa rybna z Szeged)

Dziękuję :)

--
Pozdrawiam - Aicha




Re: suszone rybki

2010-11-22 16:55:22 - Pietrek pietrek34(malpa)wp.pl

Kupiłem takie coś na Ukrainie jako takie rybne chipsy do piwa.
FAK! Po otwarciu jest taka kefa, że aż nogi wygina ;)
Trzeba być prawdziwym hardkorem albo po kilku głębdszych chyba, totalny
biohazard!

Na wszelki wypadek trzymam zamrożoną jedną paczkę, jak mi kto podpadnie to
mu zainstaluję taką niespodziankę pod tapicerką.

P.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS