KAPUSNIAK
2010-11-26 00:01:04 - Panslavista
Kości schabowe w/g uznania i mania.
W osobnym garnku ziemniaki w dużą kostkę, włoszczyzna i cebula w kostkę,
liście laurowe, ziele angielskie pieprz ziarnem.
Na patelni słonina w kostkę i cebula w kostkę.
Przyprawy.
Zaprażka.
Kapusta i kości schabowe nastawiamy w dużym szybkowarze ~ 30 min,
warzywa w drugim garnku prawie do gotowości. Po wyjęciu kości obieramy z
mięsa i wrzucamy mięso do szybkowara. Wlewamy ugotowane warzywa, jeżeli
konieczne - solimy i dodajemy skwarki wraz z wytopionym smalcem. Po
uprażeniu zaprażki rozprowadzamy ją wodą lub wywarem kapuśniaku wlewamy do
gotującego się kapuśniaku. Dodajemy sporo majeranku i zmielonej (w maszynce
Zelmer 986) gałki muszkatołowej, pieprz do smaku i trochę przyprawy do zup
Winiary w zastępstwie lubczyka.
Smacznego.