co za pszyprawa...
2010-10-06 10:12:08 - Stokrotka
dodawana do mięsa w zasadzie surowego (np. szynki)
gotowego do pieczenia na wędlinę.
Taka szynka często, ale nie zawsze, ma posmak mielonki drobiowej,
ma też smak inny niż zwykła szynka pieczona,
i raczej nie jest to saletra, bo nie zależy od zmiany koloru mięsa,
i nie ma tego smaku np. w wędzonej polędwicy czy jakiejś innej wędlinie
tradycyjnie saletrowanej.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
Re: co za pszyprawa...
2010-10-06 11:49:24 - Panslavista
Stokrotka
news:i8hb0u$9le$1@news.onet.pl...
Chcesz kupić i to do szynki?
Re: co za pszyprawa...
2010-10-06 14:30:12 - Misiek
Użytkownik Stokrotka
news:i8hb0u$9le$1@news.onet.pl...
> Co to za pszyprawa, o smaku mielonki drobiowej,
> dodawana do mięsa w zasadzie surowego (np. szynki)
> gotowego do pieczenia na wędlinę.
> Taka szynka często, ale nie zawsze, ma posmak mielonki drobiowej,
> ma też smak inny niż zwykła szynka pieczona,
> i raczej nie jest to saletra, bo nie zależy od zmiany koloru mięsa,
> i nie ma tego smaku np. w wędzonej polędwicy czy jakiejś innej wędlinie
> tradycyjnie saletrowanej.
>
>
tez zetknalem sie z taka pRZyprawa, tez nie wiem co to takiego. Schab byl
tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka. Mysle ze to cos
do peklowania miesa (moze z jakimis spacjalnymi dodatkami - zapewne
autostradami - czytaj polepszaczami smaku typu E ilestam).
Re: co za pszyprawa...
2010-10-06 14:50:35 - Ikselka
> Schab byl
> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
zagzajer jakiś?
Re: co za pRzyprawa...
2010-10-06 17:05:07 - zbigniew
Użytkownik Ikselka
news:1tlx837l8i98b.1ppclmdij0xdu$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:30:12 +0200, Misiek napisał(a):
>
>> Schab byl
>> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
>
> Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
> zagzajer jakiś?
co to jest zagzajer?
Re: co za pRzyprawa...
2010-10-06 20:45:40 - Ikselka
> Użytkownik Ikselka
> news:1tlx837l8i98b.1ppclmdij0xdu$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:30:12 +0200, Misiek napisał(a):
>>
>>> Schab byl
>>> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
>>
>> Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
>> zagzajer jakiś?
>
> co to jest zagzajer?
Dokładnie to...
-Z dawnym (i nie tylko) nazewnictwem zwiazanych jest sporo ciekawostek.
Zargonowy zagzajer - to znieksztalcony niemiecki Salzsaure (kwas
solny), strzelanie z kalafiorka - to zastosowanie chloranu potasu. W
alchemicznych jeszcze czasach, produkt destylacji nazywany byl duchem.
Stad dzisiejszy spirytus (do dzis w aptece: Spiritus vini). Inna nazwa
destylatu, to wyskok. Stad zreszta napoje wyskokowe. (ta dygresja - z
powodu nadchodzacych Swiat). Byl jeszcze jeden produkt suchej destylacji
resztek zwierzecych: weglan amonu, malowniczo nazywany kiedys wyskokiem
rogu jeleniego. To dziwactwo przetrwalo podobno do dzis w Niemczech.
www.man.lodz.pl/LISTY/CHEMFAN/1996/12/0328.html
Terminu zagzajer używa sie potocznie na okreslenie mieszanki o dziwacznym
składzie i nieprzewidywalnym działaniu.
Ale z kolei zajzajer (o który Ci zapewne chodzi) to...
sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2542547
W miejskim slangu to...
www.miejski.pl/slowo-Zajzajer
Re: co za pRzyprawa...
2010-10-06 21:19:23 - Panslavista
news:h49jvz5xoocw.1ntj92xu34zm9$.dlg@40tude.net...
Zajzajer to kwas solny - slang żydowski.
Re: co za pRzyprawa...
2010-10-06 21:45:57 - Ikselka
> Ikselka
> news:h49jvz5xoocw.1ntj92xu34zm9$.dlg@40tude.net...
>
> Zajzajer to kwas solny - slang żydowski.
Albo slangowe określenie niewiadomoczego.
Re: co za pRzyprawa...
2010-10-07 03:27:42 - Panslavista
Ikselka
news:55cymvwejgka.xyvgnh4lxkpj.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 6 Oct 2010 21:19:23 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> Ikselka
>> news:h49jvz5xoocw.1ntj92xu34zm9$.dlg@40tude.net...
>>
>> Zajzajer to kwas solny - slang żydowski.
>
> Albo slangowe określenie niewiadomoczego.
Tak jak wiele innych wyrazów które ktoś słyszał ale nie wiedział czego
dotyczą i użył, bo mu śmiesznie brzmiały.
Re: co za pRzyprawa...
2010-10-07 11:50:23 - Ikselka
> Ikselka
> news:55cymvwejgka.xyvgnh4lxkpj.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 21:19:23 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Ikselka
>>> news:h49jvz5xoocw.1ntj92xu34zm9$.dlg@40tude.net...
>>>
>>> Zajzajer to kwas solny - slang żydowski.
>>
>> Albo slangowe określenie niewiadomoczego.
>
> Tak jak wiele innych wyrazów które ktoś słyszał ale nie wiedział czego
> dotyczą i użył, bo mu śmiesznie brzmiały.
Wiedział.
Re: co za pRzyprawa...
2010-10-07 12:16:52 - Panslavista
news:gac9925f5xbo$.xhyxthtc2opr.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 7 Oct 2010 03:27:42 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> Ikselka
>> news:55cymvwejgka.xyvgnh4lxkpj.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 21:19:23 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka
>>>> news:h49jvz5xoocw.1ntj92xu34zm9$.dlg@40tude.net...
>>>>
>>>> Zajzajer to kwas solny - slang żydowski.
>>>
>>> Albo slangowe określenie niewiadomoczego.
>>
>> Tak jak wiele innych wyrazów które ktoś słyszał ale nie wiedział czego
>> dotyczą i użył, bo mu śmiesznie brzmiały.
>
> Wiedział.
To nie o tobie.
Re: co za pszyprawa...
2010-10-07 08:31:17 - Misiek
Użytkownik Ikselka
news:1tlx837l8i98b.1ppclmdij0xdu$.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:30:12 +0200, Misiek napisał(a):
>
>> Schab byl
>> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
>
> Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
> zagzajer jakiś?
>
nie mielonke, a cos o innym niz powszechnie smaku.
Po co w takim razie rozne marynaty do mies?
a zrobmy wszytko w jednym, euro-smaku hehehe
Po to sa rozne marynaty zeby mieso mialo wlasnie rozne smaki :-) Inaczej
smakowalo :-)
Re: co za pszyprawa...
2010-10-07 08:58:33 - Panslavista
Misiek
news:4cad6935$0$22813$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik Ikselka
> news:1tlx837l8i98b.1ppclmdij0xdu$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:30:12 +0200, Misiek napisał(a):
>>
>>> Schab byl
>>> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
>>
>> Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
>> zagzajer jakiś?
>>
>
> nie mielonke, a cos o innym niz powszechnie smaku.
> Po co w takim razie rozne marynaty do mies?
> a zrobmy wszytko w jednym, euro-smaku hehehe
> Po to sa rozne marynaty zeby mieso mialo wlasnie rozne smaki :-) Inaczej
> smakowalo :-)
Wystarczy zmienić drewno do wędzenia...
Re: co za pszyprawa...
2010-10-07 11:51:29 - Ikselka
> Użytkownik Ikselka
> news:1tlx837l8i98b.1ppclmdij0xdu$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:30:12 +0200, Misiek napisał(a):
>>
>>> Schab byl
>>> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
>>
>> Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
>> zagzajer jakiś?
>>
>
> nie mielonke, a cos o innym niz powszechnie smaku.
> Po co w takim razie rozne marynaty do mies?
> a zrobmy wszytko w jednym, euro-smaku hehehe
> Po to sa rozne marynaty zeby mieso mialo wlasnie rozne smaki :-) Inaczej
> smakowalo :-)
Ja tam lubię, żeby schab był schabem także w smaku, szynka szynką itp.
Re: co za pszyprawa...
2010-10-07 14:35:04 - Misiek
Użytkownik Ikselka
news:1247dlt4abeuc.narumk8penz5$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 7 Oct 2010 08:31:17 +0200, Misiek napisał(a):
>
>> Użytkownik Ikselka
>> news:1tlx837l8i98b.1ppclmdij0xdu$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:30:12 +0200, Misiek napisał(a):
>>>
>>>> Schab byl
>>>> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
>>>
>>> Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
>>> zagzajer jakiś?
>>>
>>
>> nie mielonke, a cos o innym niz powszechnie smaku.
>> Po co w takim razie rozne marynaty do mies?
>> a zrobmy wszytko w jednym, euro-smaku hehehe
>> Po to sa rozne marynaty zeby mieso mialo wlasnie rozne smaki :-) Inaczej
>> smakowalo :-)
>
> Ja tam lubię, żeby schab był schabem także w smaku, szynka szynką itp.
>
A marynaty?
np:
1. czosnkowa
2. paprykowa
3. cebulowa
4. ziolowa
5. miodowa
6. chili ostra
7. chili slodka
w kazdym z tych przypadkow mieso (schab, karczek, szynka, zeberka) maja
jednak inny smak...
Re: co za pszyprawa...
2010-10-07 22:57:59 - Ikselka
> Użytkownik Ikselka
> news:1247dlt4abeuc.narumk8penz5$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 7 Oct 2010 08:31:17 +0200, Misiek napisał(a):
>>
>>> Użytkownik Ikselka
>>> news:1tlx837l8i98b.1ppclmdij0xdu$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Wed, 6 Oct 2010 14:30:12 +0200, Misiek napisał(a):
>>>>
>>>>> Schab byl
>>>>> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
>>>>
>>>> Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
>>>> zagzajer jakiś?
>>>>
>>>
>>> nie mielonke, a cos o innym niz powszechnie smaku.
>>> Po co w takim razie rozne marynaty do mies?
>>> a zrobmy wszytko w jednym, euro-smaku hehehe
>>> Po to sa rozne marynaty zeby mieso mialo wlasnie rozne smaki :-) Inaczej
>>> smakowalo :-)
>>
>> Ja tam lubię, żeby schab był schabem także w smaku, szynka szynką itp.
>>
>
> A marynaty?
> np:
> 1. czosnkowa
> 2. paprykowa
> 3. cebulowa
> 4. ziolowa
> 5. miodowa
> 6. chili ostra
> 7. chili slodka
> w kazdym z tych przypadkow mieso (schab, karczek, szynka, zeberka) maja
> jednak inny smak...
Nie no, jasne, ale jednak schab marynowany smakuje jak... przyprawiony
schab, a nie jak mielonka. Zresztą smaku mielonki akurat nie lubię. No i
nie moze być tak, zeby przyprawy zagłuszały naturalny smak mięska - muszą
tylko go podkreślać :-)
Re: co za pszyprawa...
2010-10-08 07:46:18 - Misiek
Użytkownik Ikselka
news:fprv6jvxd5re.ubxlljalrdmj.dlg@40tude.net...
(ciach)
>>>>>> Schab byl
>>>>>> tak zamarynowany ze smakowal wlasnie podobnie jak mielonka.
>>>>>
>>>>> Tylko po co ze schabu robić mielonkę? Z czegoś, co jest dobre, robić
>>>>> zagzajer jakiś?
>>>>>
>>>>
>>>> nie mielonke, a cos o innym niz powszechnie smaku.
>>>> Po co w takim razie rozne marynaty do mies?
>>>> a zrobmy wszytko w jednym, euro-smaku hehehe
>>>> Po to sa rozne marynaty zeby mieso mialo wlasnie rozne smaki :-)
>>>> Inaczej
>>>> smakowalo :-)
>>>
>>> Ja tam lubię, żeby schab był schabem także w smaku, szynka szynką itp.
>>>
>>
>> A marynaty?
>> np:
>> 1. czosnkowa
>> 2. paprykowa
>> 3. cebulowa
>> 4. ziolowa
>> 5. miodowa
>> 6. chili ostra
>> 7. chili slodka
>> w kazdym z tych przypadkow mieso (schab, karczek, szynka, zeberka) maja
>> jednak inny smak...
>
> Nie no, jasne, ale jednak schab marynowany smakuje jak... przyprawiony
> schab, a nie jak mielonka. Zresztą smaku mielonki akurat nie lubię. No i
> nie moze być tak, zeby przyprawy zagłuszały naturalny smak mięska - muszą
> tylko go podkreślać :-)
>
Hmmmm Ok :-) MOze byc i tak :-)
Mimo wszystko lubie eksperymenty hehehe
np. schab w marynacie ze spora iloscia... jalowca
albo rozmarynu
albo wrecz marynowany w marynacie ze sporym dodatkiem ginu lub zubrowki...
totalnie zmienia to smak schabu w kierunku... dziczyzny :-)
NIczym nie przypomina to tradycyjnego mschabu :-)
a marynowany w piwie smakuje jeszcze inaczej i - zareczam - nie ma nmic ze
smaku schabu stricte...
W zyciu bys nie powiedziala ze to schab :-)
Co do mielonki...
ech...
pamietam ta mielonke z czasow socjalistycznych...
Konserwe turystyczna
a jak juz dostalo sie gulasz angielski to byl rarytas. tamta mielonka
smakowala jakos... inaczej, szczegolnie, calkiem inaczej niz dzisiejsze
mielonki, konserwy turystyczne, gulaze angielskie, konserwy zolnierskie,
smaczki itd udajace mielonke z tamtych czasow.
Pamietam jak sie robilo pseudogulasz pod namiotem na palniku na denaturat
wlasnie z turystycznej bo innego miesa nie dalo sie dostac (poza tym
wygodnym bylo zabrac pare konserw niz o mieso sie martwic).
To byl smak... NIezapomniany :-)
Re: co za pszyprawa...
2010-10-08 11:39:02 - Ikselka
> a jak juz dostalo sie gulasz angielski to byl rarytas. tamta mielonka
> smakowala jakos... inaczej, szczegolnie, calkiem inaczej niz dzisiejsze
> mielonki, konserwy turystyczne, gulaze angielskie, konserwy zolnierskie,
> smaczki itd udajace mielonke z tamtych czasow.
Tak, to prawda. Wtedy po prostu do tych konserw używano jeszcze mięsa...
Re: co za pszyprawa...
2010-10-06 19:27:32 - Marsjasz
> Co to za pszyprawa, o smaku mielonki drobiowej,
> dodawana do mięsa w zasadzie surowego (np. szynki)
> gotowego do pieczenia na wędlinę.
> Taka szynka często, ale nie zawsze, ma posmak mielonki drobiowej,
> ma też smak inny niż zwykła szynka pieczona,
> i raczej nie jest to saletra, bo nie zależy od zmiany koloru mięsa,
> i nie ma tego smaku np. w wędzonej polędwicy czy jakiejś innej wędlinie
> tradycyjnie saletrowanej.
>
>
prosze bardzo:
allegro.pl/kielbasa-szynkowa-do-szynkowar-wedzarnia-i1259921999.html
uzywam i sobie chwale...
Marsjasz