ZAPYTAWYWUJE SIE...

Panslavista Data ostatniej zmiany: 2010-10-06 05:53:45

ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 20:19:53 - Panslavista

.... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?

Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów, słowem
zdrowe jak rzepa dla człowieka.





Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 20:29:30 - Marsjasz

W dniu 2010-10-05 20:19, Panslavista pisze:
> ... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?
>
> Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów, słowem
> zdrowe jak rzepa dla człowieka.
>
>
Panie Jerzy,
na milosc boska przeglada pan jakies obozowe menu z czasow II apokalipsy ???
tak sie aryjczycy tlumaczyli pracownikom czerwonego krzyza...
brat babci co siedzial w oflagu zupy z brukwi nie tknal do konca zycia...
Marsjasz



Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 21:09:30 - Panslavista


Marsjasz wrote in message
news:4cab6e8d$0$27025$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-10-05 20:19, Panslavista pisze:
>> ... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?
>>
>> Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów,
>> słowem
>> zdrowe jak rzepa dla człowieka.
>>
>>
> Panie Jerzy,
> na milosc boska przeglada pan jakies obozowe menu z czasow II apokalipsy
> ???
> tak sie aryjczycy tlumaczyli pracownikom czerwonego krzyza...
> brat babci co siedzial w oflagu zupy z brukwi nie tknal do konca zycia...
> Marsjasz

Bo to była niemiecka okupacyjna zupa. Ja znam polską.





Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 21:12:28 - Panslavista


Panslavista wrote in message
news:4cab77fb$0$20994$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Marsjasz wrote in message
> news:4cab6e8d$0$27025$65785112@news.neostrada.pl...
>>W dniu 2010-10-05 20:19, Panslavista pisze:
>>> ... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?
>>>
>>> Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów,
>>> słowem
>>> zdrowe jak rzepa dla człowieka.
>>>
>>>
>> Panie Jerzy,
>> na milosc boska przeglada pan jakies obozowe menu z czasow II apokalipsy
>> ???
>> tak sie aryjczycy tlumaczyli pracownikom czerwonego krzyza...
>> brat babci co siedzial w oflagu zupy z brukwi nie tknal do konca zycia...
>> Marsjasz
>
> Bo to była niemiecka okupacyjna zupa. Ja znam polską.

I mimo że cienka - ratowała ludziom życie.
Bo taka brukiew (karpiel) - robi cuda. Buraki i kapusta też.
Na ziemniaczance nie przeżyliby.





Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 21:22:37 - kogutek

> W dniu 2010-10-05 20:19, Panslavista pisze:
> > ... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?
> >
> >      Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów, słowem
> > zdrowe jak rzepa dla człowieka.
> >
> >
> Panie Jerzy,
> na milosc boska przeglada pan jakies obozowe menu z czasow II apokalipsy ???
> tak sie aryjczycy tlumaczyli pracownikom czerwonego krzyza...
> brat babci co siedzial w oflagu zupy z brukwi nie tknal do konca zycia...
> Marsjasz
Daj spokój. Kiedyś chwalił się ze zrobił zupę z suszonego kminku zalanego wodą.
Ja rozumiem że czasy ciężkie i trzeba oszczędzać. Ale żeby aż tak?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: niusy.onet.pl



Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 21:34:40 - Panslavista


kogutek wrote in message
news:7d75.00000bce.4cab7afd@newsgate.onet.pl...
>> W dniu 2010-10-05 20:19, Panslavista pisze:
>> > ... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?
>> >
>> > Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów, słowem
>> > zdrowe jak rzepa dla człowieka.
>> >
>> >
>> Panie Jerzy,
>> na milosc boska przeglada pan jakies obozowe menu z czasow II apokalipsy
>> ???
>> tak sie aryjczycy tlumaczyli pracownikom czerwonego krzyza...
>> brat babci co siedzial w oflagu zupy z brukwi nie tknal do konca zycia...
>> Marsjasz
> Daj spokój. Kiedyś chwalił się ze zrobił zupę z suszonego kminku zalanego
> wodą.
> Ja rozumiem że czasy ciężkie i trzeba oszczędzać. Ale żeby aż tak?

Durny waża, że wszystko umie i wie, ja ciągle się uczę i innych uczę
czego nie wiedzą.
A ciężkie czasy nadchodzą, wielkimi krokami. I skórka z chleba porzucona
w błocie była podnoszona, odmuchana z pyłu i zjedzona lub zaniesiona
domownikom. Ludzie zabierali obierzyny z ziemniaków spod kuchni polowych,
gotowali w domu i jedli.
A zupa kminkowa jest zupą ekskluzywną, Makłowicz w niedzielę pokazał
jeden z jej wariantów, z serem wędzonym - oscypkiem słowackim, ja jadałem na
rosole i z mięsem. Jest to jedzenie pasterzy i nomadów - jak founde
alpejskie i zasługuje na należną jej pozycję.





Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 21:51:18 - Marsjasz

W dniu 2010-10-05 21:34, Panslavista pisze:

> A zupa kminkowa jest zupą ekskluzywną, Makłowicz w niedzielę pokazał
> jeden z jej wariantów, z serem wędzonym - oscypkiem słowackim, ja jadałem na
> rosole i z mięsem. Jest to jedzenie pasterzy i nomadów - jak founde
> alpejskie i zasługuje na należną jej pozycję.
>
>

zupa z gwozdzia tez jest zupa eksluzywna...
moge kilka wariantow ale po co ???



Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 22:47:44 - Panslavista


Marsjasz wrote in message
news:4cab81b9$0$22798$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-10-05 21:34, Panslavista pisze:
>
>> A zupa kminkowa jest zupą ekskluzywną, Makłowicz w niedzielę pokazał
>> jeden z jej wariantów, z serem wędzonym - oscypkiem słowackim, ja jadałem
>> na
>> rosole i z mięsem. Jest to jedzenie pasterzy i nomadów - jak founde
>> alpejskie i zasługuje na należną jej pozycję.
>>
>>
>
> zupa z gwozdzia tez jest zupa eksluzywna...
> moge kilka wariantow ale po co ???

Pomyśl a domyślisz się - pozorna obfitość towarów w dużych sklepach,
brak piwnic i spiżarni w blokowiskach, wystarczy zachwianie w dostawach z
powodu braku np. paliwa, jakiejś ruchawki i ta udawana równowaga zniknie jak
z dmuchnięty płomień świecy.





Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 22:53:22 - Ikselka

Dnia Tue, 5 Oct 2010 22:47:44 +0200, Panslavista napisał(a):

> Pomyśl a domyślisz się - pozorna obfitość towarów w dużych sklepach,
> brak piwnic i spiżarni w blokowiskach, wystarczy zachwianie w dostawach z
> powodu braku np. paliwa, jakiejś ruchawki i ta udawana równowaga zniknie jak
> z dmuchnięty płomień świecy.

Dokładnie.




Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 22:34:05 - kogutek

>
> kogutek wrote in message
> news:7d75.00000bce.4cab7afd@newsgate.onet.pl...
> >> W dniu 2010-10-05 20:19, Panslavista pisze:
> >> > ... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?
> >> >
> >> > Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów, słowem
> >> > zdrowe jak rzepa dla człowieka.
> >> >
> >> >
> >> Panie Jerzy,
> >> na milosc boska przeglada pan jakies obozowe menu z czasow II apokalipsy
> >> ???
> >> tak sie aryjczycy tlumaczyli pracownikom czerwonego krzyza...
> >> brat babci co siedzial w oflagu zupy z brukwi nie tknal do konca zycia...
> >> Marsjasz
> > Daj spokój. Kiedyś chwalił się ze zrobił zupę z suszonego kminku zalanego
> > wodą.
> > Ja rozumiem że czasy ciężkie i trzeba oszczędzać. Ale żeby aż tak?
>
>    Durny waża, że wszystko umie i wie, ja ciągle się uczę i innych uczę
> czego nie wiedzą.
>    A ciężkie czasy nadchodzą, wielkimi krokami. I skórka z chleba porzucona
> w błocie była podnoszona, odmuchana z pyłu i zjedzona lub zaniesiona
> domownikom. Ludzie zabierali obierzyny z ziemniaków spod kuchni polowych,
> gotowali w domu i jedli.
>    A zupa kminkowa jest zupą ekskluzywną, Makłowicz w niedzielę pokazał
> jeden z jej wariantów, z serem wędzonym - oscypkiem słowackim, ja jadałem na
> rosole i z mięsem. Jest to jedzenie pasterzy i nomadów - jak founde
> alpejskie i zasługuje na należną jej pozycję.
>
>
Kluczem jest że zupa Makłowicza była na na czymś więcej niż wodzie i kminku. Z
litości nie zacytuję Twojego przepisu jaki tutaj niedawno podałeś.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: niusy.onet.pl



Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 22:44:36 - Panslavista


kogutek wrote in message
news:7d75.00000bd8.4cab8bbd@newsgate.onet.pl...
>>
>> kogutek wrote in message
>> news:7d75.00000bce.4cab7afd@newsgate.onet.pl...
>> >> W dniu 2010-10-05 20:19, Panslavista pisze:
>> >> > ... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?
>> >> >
>> >> > Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów,
>> >> > słowem
>> >> > zdrowe jak rzepa dla człowieka.
>> >> >
>> >> >
>> >> Panie Jerzy,
>> >> na milosc boska przeglada pan jakies obozowe menu z czasow II
>> >> apokalipsy
>> >> ???
>> >> tak sie aryjczycy tlumaczyli pracownikom czerwonego krzyza...
>> >> brat babci co siedzial w oflagu zupy z brukwi nie tknal do konca
>> >> zycia...
>> >> Marsjasz
>> > Daj spokój. Kiedyś chwalił się ze zrobił zupę z suszonego kminku
>> > zalanego
>> > wodą.
>> > Ja rozumiem że czasy ciężkie i trzeba oszczędzać. Ale żeby aż tak?
>>
>> Durny waża, że wszystko umie i wie, ja ciągle się uczę i innych uczę
>> czego nie wiedzą.
>> A ciężkie czasy nadchodzą, wielkimi krokami. I skórka z chleba porzucona
>> w błocie była podnoszona, odmuchana z pyłu i zjedzona lub zaniesiona
>> domownikom. Ludzie zabierali obierzyny z ziemniaków spod kuchni polowych,
>> gotowali w domu i jedli.
>> A zupa kminkowa jest zupą ekskluzywną, Makłowicz w niedzielę pokazał
>> jeden z jej wariantów, z serem wędzonym - oscypkiem słowackim, ja jadałem
>> na
>> rosole i z mięsem. Jest to jedzenie pasterzy i nomadów - jak founde
>> alpejskie i zasługuje na należną jej pozycję.
>>
>>
> Kluczem jest że zupa Makłowicza była na na czymś więcej niż wodzie i
> kminku. Z
> litości nie zacytuję Twojego przepisu jaki tutaj niedawno podałeś.

Wersję lajt? :-))))))))))) Dla kucharza to zaproszenie do wariacji na
temat...





Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 22:41:35 - kogutek

> W dniu 2010-10-05 21:34, Panslavista pisze:
>
> >      A zupa kminkowa jest zupą ekskluzywną, Makłowicz w niedzielę pokazał
> > jeden z jej wariantów, z serem wędzonym - oscypkiem słowackim, ja jadałem na
> > rosole i z mięsem. Jest to jedzenie pasterzy i nomadów - jak founde
> > alpejskie i zasługuje na należną jej pozycję.
> >
> >
>
> zupa z gwozdzia tez jest zupa eksluzywna...
> moge kilka wariantow ale po co ???
Dawaj. Ikselka ma dużo gwoździ na okoliczność braku prądu. Coś sobie uwarzy.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: niusy.onet.pl



Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-05 22:50:28 - kogutek

>
> kogutek wrote in message
> news:7d75.00000bd8.4cab8bbd@newsgate.onet.pl...
> >>
> >> kogutek wrote in message
> >> news:7d75.00000bce.4cab7afd@newsgate.onet.pl...
> >> >> W dniu 2010-10-05 20:19, Panslavista pisze:
> >> >> > ... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?
> >> >> >
> >> >> > Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów,
> >> >> > słowem
> >> >> > zdrowe jak rzepa dla człowieka.
> >> >> >
> >> >> >
> >> >> Panie Jerzy,
> >> >> na milosc boska przeglada pan jakies obozowe menu z czasow II
> >> >> apokalipsy
> >> >> ???
> >> >> tak sie aryjczycy tlumaczyli pracownikom czerwonego krzyza...
> >> >> brat babci co siedzial w oflagu zupy z brukwi nie tknal do konca
> >> >> zycia...
> >> >> Marsjasz
> >> > Daj spokój. Kiedyś chwalił się ze zrobił zupę z suszonego kminku
> >> > zalanego
> >> > wodą.
> >> > Ja rozumiem że czasy ciężkie i trzeba oszczędzać. Ale żeby aż tak?
> >>
> >>  Durny waża, że wszystko umie i wie, ja ciągle się uczę i innych uczę
> >> czego nie wiedzą.
> >>  A ciężkie czasy nadchodzą, wielkimi krokami. I skórka z chleba porzucona
> >> w błocie była podnoszona, odmuchana z pyłu i zjedzona lub zaniesiona
> >> domownikom. Ludzie zabierali obierzyny z ziemniaków spod kuchni polowych,
> >> gotowali w domu i jedli.
> >>  A zupa kminkowa jest zupą ekskluzywną, Makłowicz w niedzielę pokazał
> >> jeden z jej wariantów, z serem wędzonym - oscypkiem słowackim, ja jadałem
> >> na
> >> rosole i z mięsem. Jest to jedzenie pasterzy i nomadów - jak founde
> >> alpejskie i zasługuje na należną jej pozycję.
> >>
> >>
> > Kluczem jest że zupa Makłowicza była na na czymś więcej niż wodzie i
> > kminku. Z
> > litości nie zacytuję Twojego przepisu jaki tutaj niedawno podałeś.
>
> Wersję lajt? :-)))))))))))  Dla kucharza to zaproszenie do wariacji na
> temat...
>
>
wychodzi ze mózg też masz lajt.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: niusy.onet.pl



Re: ZAPYTAWYWUJE SIE...

2010-10-06 05:53:45 - Panslavista


kogutek wrote in message
news:7d75.00000bde.4cab8f94@newsgate.onet.pl...
>>
>> kogutek wrote in message
>> news:7d75.00000bd8.4cab8bbd@newsgate.onet.pl...
>> >>
>> >> kogutek wrote in message
>> >> news:7d75.00000bce.4cab7afd@newsgate.onet.pl...
>> >> >> W dniu 2010-10-05 20:19, Panslavista pisze:
>> >> >> > ... dlaczemu parchauery nie lubiewają burakiewek?
>> >> >> >
>> >> >> > Zasadotwórcze, krwiotwórcze, pełne antocyjanów - antyoksydantów,
>> >> >> > słowem
>> >> >> > zdrowe jak rzepa dla człowieka.
>> >> >> >
>> >> >> >
>> >> >> Panie Jerzy,
>> >> >> na milosc boska przeglada pan jakies obozowe menu z czasow II
>> >> >> apokalipsy
>> >> >> ???
>> >> >> tak sie aryjczycy tlumaczyli pracownikom czerwonego krzyza...
>> >> >> brat babci co siedzial w oflagu zupy z brukwi nie tknal do konca
>> >> >> zycia...
>> >> >> Marsjasz
>> >> > Daj spokój. Kiedyś chwalił się ze zrobił zupę z suszonego kminku
>> >> > zalanego
>> >> > wodą.
>> >> > Ja rozumiem że czasy ciężkie i trzeba oszczędzać. Ale żeby aż tak?
>> >>
>> >> Durny waża, że wszystko umie i wie, ja ciągle się uczę i innych uczę
>> >> czego nie wiedzą.
>> >> A ciężkie czasy nadchodzą, wielkimi krokami. I skórka z chleba
>> >> porzucona
>> >> w błocie była podnoszona, odmuchana z pyłu i zjedzona lub zaniesiona
>> >> domownikom. Ludzie zabierali obierzyny z ziemniaków spod kuchni
>> >> polowych,
>> >> gotowali w domu i jedli.
>> >> A zupa kminkowa jest zupą ekskluzywną, Makłowicz w niedzielę pokazał
>> >> jeden z jej wariantów, z serem wędzonym - oscypkiem słowackim, ja
>> >> jadałem
>> >> na
>> >> rosole i z mięsem. Jest to jedzenie pasterzy i nomadów - jak founde
>> >> alpejskie i zasługuje na należną jej pozycję.
>> >>
>> >>
>> > Kluczem jest że zupa Makłowicza była na na czymś więcej niż wodzie i
>> > kminku. Z
>> > litości nie zacytuję Twojego przepisu jaki tutaj niedawno podałeś.
>>
>> Wersję lajt? :-))))))))))) Dla kucharza to zaproszenie do wariacji na
>> temat...
>>
>>
> wychodzi ze mózg też masz lajt.

Prawda, nie zauważyłem żeś cienki kapłonik.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS