pytanie do Panslavisty

zbigniew Data ostatniej zmiany: 2010-09-28 15:07:10

pytanie do Panslavisty

2010-09-28 14:14:45 - zbigniew

wiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )

może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
na allegro można kupic podpuszczkę,
z gory dziekuję

p>




Re: pytanie do Panslavisty

2010-09-28 14:53:50 - Panslavista


zbigniew wrote in message news:i7sm7m$ega$1@news.onet.pl...
> wiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
> fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )
>
> może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
> na allegro można kupic podpuszczkę,
> z gory dziekuję

Jadłem ser podpuszczkowy robiony na wsi przez gospodynię, ale moja
wiedza w tym zakresie nie jest wielka. Podpuszczkę naturalną uzyskuje się z
żołądków cieląt ssących jeszcze mleko matki. Obecnie podpuszczka jest
produkowana przemysłowo. Trzeba ją rozprowadzić wodą i wymieszać z mlekiem,
które zetnie się w skrzep - podobnie jak przez zakwaszenie kwasem solnym czy
w wyniku fermentacji bakterii mlekowych. Proponuję zajrzeć na stronę
www.wedlinydomowe.pl/ na której w MENU jest pozycja Sery domowe,
masło i nabiał. Tam też można otrzymać poradę jaik i znaleźć linki do
literatury i do stron serowarskich.





Re: pytanie do Panslavisty

2010-09-28 15:07:10 - zbigniew


Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
news:4ca1e56a$0$27044$65785112@news.neostrada.pl...
>
> zbigniew wrote in message news:i7sm7m$ega$1@news.onet.pl...
>> wiem że masz sporo przepisów, ostatnio jadłem na wsi ser podpuszkowy (
>> fospodyni robiła go sama, wiem że miała podpuszkę w płynie )
>>
>> może masz przepis na ser podpuszkowy domowego wyrobu,
>> na allegro można kupic podpuszczkę,
>> z gory dziekuję
>
> Jadłem ser podpuszczkowy robiony na wsi przez gospodynię, ale moja
> wiedza w tym zakresie nie jest wielka. Podpuszczkę naturalną uzyskuje się
> z żołądków cieląt ssących jeszcze mleko matki. Obecnie podpuszczka jest
> produkowana przemysłowo. Trzeba ją rozprowadzić wodą i wymieszać z
> mlekiem, które zetnie się w skrzep - podobnie jak przez zakwaszenie kwasem
> solnym czy w wyniku fermentacji bakterii mlekowych. Proponuję zajrzeć na
> stronę www.wedlinydomowe.pl/ na której w MENU jest pozycja Sery
> domowe, masło i nabiał. Tam też można otrzymać poradę jaik i znaleźć linki
> do literatury i do stron serowarskich.
dzieki juz sie tam dokopałem :)




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS