podziękowanie

andro Data ostatniej zmiany: 2010-09-23 21:16:49

podziękowanie

2010-09-22 15:35:40 - andro

Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce i wyjaśniam ,że znam parę
dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
omnibusem





Re: podziękowanie

2010-09-22 20:50:20 - Ikselka

Dnia Wed, 22 Sep 2010 15:35:40 +0200, andro napisał(a):

> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce

Bo nie ma za co.

> i wyjaśniam ,że znam parę
> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
> omnibusem

Dlatego polecam gugiel.




Re: podziękowanie

2010-09-22 21:00:36 - konieczko

W dniu 2010-09-22 20:50, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 22 Sep 2010 15:35:40 +0200, andro napisał(a):
>
>> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
>> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce
>
> Bo nie ma za co.
>
>> i wyjaśniam ,że znam parę
>> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
>> omnibusem
>
> Dlatego polecam gugiel.
>
heh juz wiem jak masz na drugie imie.




Re: podziękowanie

2010-09-22 21:12:24 - Ikselka

Dnia Wed, 22 Sep 2010 21:00:36 +0200, konieczko napisał(a):

> W dniu 2010-09-22 20:50, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 22 Sep 2010 15:35:40 +0200, andro napisał(a):
>>
>>> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
>>> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce
>>
>> Bo nie ma za co.
>>
>>> i wyjaśniam ,że znam parę
>>> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
>>> omnibusem
>>
>> Dlatego polecam gugiel.
>>
> heh juz wiem jak masz na drugie imie.

Ciekawe, kruptuś, bo ja nie wiem, gdyż po prostu mam jedno.




Re: podziękowanie

2010-09-22 21:32:35 - medea

W dniu 2010-09-22 15:35, andro pisze:
> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce i wyjaśniam ,że znam parę
> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
> omnibusem

Ponieważ sama się tym nieszczęsnym królikiem zainteresowałam, zajrzałam
do Kuchni polskiej i widzę, że tam radzą przed pieczeniem oraz przed
duszeniem w śmietanie królika zamarynować, a nawet przed pieczeniem w
wersji na dziko zamarynować, a następnie naszpikować słoniną.
Jeśli byłbyś zainteresowany szczegółowym przepisem, mogę podać.

Ewa




Re: podziękowanie

2010-09-23 10:19:48 - andro


Użytkownik medea napisał w wiadomości
news:4c9a59cc$0$22812$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-09-22 15:35, andro pisze:
>> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
>> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce i wyjaśniam ,że znam
>> parę
>> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
>> omnibusem
>
> Ponieważ sama się tym nieszczęsnym królikiem zainteresowałam, zajrzałam do
> Kuchni polskiej i widzę, że tam radzą przed pieczeniem oraz przed
> duszeniem w śmietanie królika zamarynować, a nawet przed pieczeniem w
> wersji na dziko zamarynować, a następnie naszpikować słoniną.
> Jeśli byłbyś zainteresowany szczegółowym przepisem, mogę podać.
>
> Ewa
;;;;;;;;;;;;;;;;;
Jestem zainteresowany i wielkie dzięki.





Re: podziękowanie

2010-09-23 12:32:15 - Ikselka

Dnia Thu, 23 Sep 2010 10:19:48 +0200, andro napisał(a):

> Użytkownik medea napisał w wiadomości
> news:4c9a59cc$0$22812$65785112@news.neostrada.pl...
>>W dniu 2010-09-22 15:35, andro pisze:
>>> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
>>> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce i wyjaśniam ,że znam
>>> parę
>>> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
>>> omnibusem
>>
>> Ponieważ sama się tym nieszczęsnym królikiem zainteresowałam, zajrzałam do
>> Kuchni polskiej i widzę, że tam radzą przed pieczeniem oraz przed
>> duszeniem w śmietanie królika zamarynować, a nawet przed pieczeniem w
>> wersji na dziko zamarynować, a następnie naszpikować słoniną.
>> Jeśli byłbyś zainteresowany szczegółowym przepisem, mogę podać.
>>
>> Ewa
> ;;;;;;;;;;;;;;;;;
> Jestem zainteresowany i wielkie dzięki.

No toż napisałam, że królika trzeba zabajcować.




Re: podzi?kowanie

2010-09-23 21:16:49 - medea

W dniu 2010-09-23 10:19, andro pisze:

> Jestem zainteresowany i wielkie dzi?ki.

Królik na dziko pieczony

1-1,5kg królika
15 dag wędzonego boczku
sól, łyżka oleju, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 2 cebule

marynata: szklanka wody, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
4 jagody jałowca, 1 ząbek czosnku, 1/4 szkl. octu.

Przygotować marynatę: zagotować wodę z przyprawami, wlać ocet, jeszcze
raz zagotować. Umyte mięso obłożyć obrana i pokrojoną w plasterki jedną
cebulą, zalać gorącą marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
Wyjąć z marynaty, oczyścić z cebuli, naszpikować słupkami boczku lub
słoniny, natrzeć solą. Ułożyć w brytfannie, polać olejem i piec w
piekarniku nagrzanym do 220st.C aż się zrumieni, wówczas polać marynatą,
dodać obraną i posiekaną pozostałą cebulę i piec do miękkości, polewając
wytworzonym sosem (około 1 godziny). Gdy mięso będzie miękkie, polać
śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10 minut. Podzielić królika na
porcje i podawać z ziemniakami i buraczkami, sałatą lub kapustą czerwoną.
(przepis z Kuchni polskiej)

Wydaje się, że to faktycznie sztuka upiec królika tak, żeby mięso było
miękkie, ale brzmi smakowicie.

Ewa




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS