podziękowanie
2010-09-22 15:35:40 - andro
zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce i wyjaśniam ,że znam parę
dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
omnibusem
Re: podziękowanie
2010-09-22 20:50:20 - Ikselka
> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce
Bo nie ma za co.
> i wyjaśniam ,że znam parę
> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
> omnibusem
Dlatego polecam gugiel.
Re: podziękowanie
2010-09-22 21:00:36 - konieczko
> Dnia Wed, 22 Sep 2010 15:35:40 +0200, andro napisał(a):
>
>> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
>> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce
>
> Bo nie ma za co.
>
>> i wyjaśniam ,że znam parę
>> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
>> omnibusem
>
> Dlatego polecam gugiel.
>
heh juz wiem jak masz na drugie imie.
Re: podziękowanie
2010-09-22 21:12:24 - Ikselka
> W dniu 2010-09-22 20:50, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 22 Sep 2010 15:35:40 +0200, andro napisał(a):
>>
>>> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
>>> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce
>>
>> Bo nie ma za co.
>>
>>> i wyjaśniam ,że znam parę
>>> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
>>> omnibusem
>>
>> Dlatego polecam gugiel.
>>
> heh juz wiem jak masz na drugie imie.
Ciekawe, kruptuś, bo ja nie wiem, gdyż po prostu mam jedno.
Re: podziękowanie
2010-09-22 21:32:35 - medea
> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce i wyjaśniam ,że znam parę
> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
> omnibusem
Ponieważ sama się tym nieszczęsnym królikiem zainteresowałam, zajrzałam
do Kuchni polskiej i widzę, że tam radzą przed pieczeniem oraz przed
duszeniem w śmietanie królika zamarynować, a nawet przed pieczeniem w
wersji na dziko zamarynować, a następnie naszpikować słoniną.
Jeśli byłbyś zainteresowany szczegółowym przepisem, mogę podać.
Ewa
Re: podziękowanie
2010-09-23 10:19:48 - andro
Użytkownik medea
news:4c9a59cc$0$22812$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-09-22 15:35, andro pisze:
>> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
>> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce i wyjaśniam ,że znam
>> parę
>> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
>> omnibusem
>
> Ponieważ sama się tym nieszczęsnym królikiem zainteresowałam, zajrzałam do
> Kuchni polskiej i widzę, że tam radzą przed pieczeniem oraz przed
> duszeniem w śmietanie królika zamarynować, a nawet przed pieczeniem w
> wersji na dziko zamarynować, a następnie naszpikować słoniną.
> Jeśli byłbyś zainteresowany szczegółowym przepisem, mogę podać.
>
> Ewa
;;;;;;;;;;;;;;;;;
Jestem zainteresowany i wielkie dzięki.
Re: podziękowanie
2010-09-23 12:32:15 - Ikselka
> Użytkownik medea
> news:4c9a59cc$0$22812$65785112@news.neostrada.pl...
>>W dniu 2010-09-22 15:35, andro pisze:
>>> Pytałem o przepis na królika, dziękuję osobom: vcore,Piotrek_P i( z
>>> zaskoczeniem) Panslaviście. Nie dziękuje Ikselce i wyjaśniam ,że znam
>>> parę
>>> dobrych przepisów na królika ale w przeciwieństwie do Niej nie jestem
>>> omnibusem
>>
>> Ponieważ sama się tym nieszczęsnym królikiem zainteresowałam, zajrzałam do
>> Kuchni polskiej i widzę, że tam radzą przed pieczeniem oraz przed
>> duszeniem w śmietanie królika zamarynować, a nawet przed pieczeniem w
>> wersji na dziko zamarynować, a następnie naszpikować słoniną.
>> Jeśli byłbyś zainteresowany szczegółowym przepisem, mogę podać.
>>
>> Ewa
> ;;;;;;;;;;;;;;;;;
> Jestem zainteresowany i wielkie dzięki.
No toż napisałam, że królika trzeba zabajcować.
Re: podzi?kowanie
2010-09-23 21:16:49 - medea
> Jestem zainteresowany i wielkie dzi?ki.
Królik na dziko pieczony
1-1,5kg królika
15 dag wędzonego boczku
sól, łyżka oleju, 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka mąki, 2 cebule
marynata: szklanka wody, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
4 jagody jałowca, 1 ząbek czosnku, 1/4 szkl. octu.
Przygotować marynatę: zagotować wodę z przyprawami, wlać ocet, jeszcze
raz zagotować. Umyte mięso obłożyć obrana i pokrojoną w plasterki jedną
cebulą, zalać gorącą marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
Wyjąć z marynaty, oczyścić z cebuli, naszpikować słupkami boczku lub
słoniny, natrzeć solą. Ułożyć w brytfannie, polać olejem i piec w
piekarniku nagrzanym do 220st.C aż się zrumieni, wówczas polać marynatą,
dodać obraną i posiekaną pozostałą cebulę i piec do miękkości, polewając
wytworzonym sosem (około 1 godziny). Gdy mięso będzie miękkie, polać
śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10 minut. Podzielić królika na
porcje i podawać z ziemniakami i buraczkami, sałatą lub kapustą czerwoną.
(przepis z Kuchni polskiej)
Wydaje się, że to faktycznie sztuka upiec królika tak, żeby mięso było
miękkie, ale brzmi smakowicie.
Ewa