przepisy na grzybki w słoikach

darkblue Data ostatniej zmiany: 2010-09-21 20:06:53

przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-18 01:22:05 - darkblue

macie jakieś nietuzinkowe przepisy na grzybki w słoikach (np. podgrzybki lub
majace wysyp w tym sezonie niemki)?
mam na mysli cos innego niz popularne grzybki w occie lub w pomidorach.


__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur
wirusow 5419 (20100902) __________

Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.

www.eset.pl lub www.eset.com


__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow 5419 (20100902) __________

Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.

www.eset.pl lub www.eset.com






Re: przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-18 06:01:25 - Panslavista


darkblue wrote in message
news:i70t6m$td8$1@news.task.gda.pl...

Grzyby solone lub kiszone.

Solone trzeba wymoczyć przed użyciem - później można z nich zrobić
wszystko, prawie jak ze świeżo zbieranych.
Kiszone - same lub z przyprawami (cebula, czosnek, gorczyca itp.) można
jeść jak ogórki kiszone - z widelca, paluchami, w kanapkach, sałatkach, po
obmyciu zrobić ze śmietaną i koperkiem do ziemniaków itp. Najlepsze kiszone
grzyby to rydze.





Re: przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-20 08:34:43 - E.

Panslavista pisze:
> darkblue wrote in message
> news:i70t6m$td8$1@news.task.gda.pl...
>
> Grzyby solone lub kiszone.
>
> Solone trzeba wymoczyć przed użyciem - później można z nich zrobić
> wszystko, prawie jak ze świeżo zbieranych.

Niemki się do tego nie nadają.

E.



Re: przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-20 08:45:08 - Panslavista


E. wrote in message
news:i76va3$2bp$3@news.net.icm.edu.pl...
> Panslavista pisze:
>> darkblue wrote in message
>> news:i70t6m$td8$1@news.task.gda.pl...
>>
>> Grzyby solone lub kiszone.
>>
>> Solone trzeba wymoczyć przed użyciem - później można z nich zrobić
>> wszystko, prawie jak ze świeżo zbieranych.
>
> Niemki się do tego nie nadają.
>
> E.

Nadają się nawet gołąbki i inne kruche grzyby. Po blanszowaniu stają się
elastyczne. Co to za niemki? Mogłabyś używać nazw ogólnie przyjętych zamiast
lokalnych, którymi w innych stronach mogą być nazwane inne, a nawet trujące
grzyby?
Wiele ludzi myliło kurki z lisówkami, które są co najmniej niezjadliwe.





Re: przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-20 08:59:11 - E.

Panslavista pisze:

> Nadają się nawet gołąbki i inne kruche grzyby. Po blanszowaniu stają się
> elastyczne. Co to za niemki? Mogłabyś używać nazw ogólnie przyjętych zamiast
> lokalnych, którymi w innych stronach mogą być nazwane inne, a nawet trujące
> grzyby?

Inne nazwy: bedłka płachetka, bydlarka, turek, niemka, płachetka
zwyczajna,kołpaczek,płachcianka, chochółka,czubatka, łuskwiak płachetka,
kołpak, leśna pieczarka, szampion, rozeta pomarszczona, podbołotuszka,
płachta, płachetka kołpakowa.

Nigdy nie słyszałam, by ktoś mówił o nich płachetka, grzybiarze mówią
niemka i nie jest to żaden regionalizm.


E.



Re: przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-20 09:02:00 - Panslavista


E. wrote in message
news:i770nv$5ag$2@news.net.icm.edu.pl...
> Panslavista pisze:
>
>> Nadają się nawet gołąbki i inne kruche grzyby. Po blanszowaniu stają
>> się elastyczne. Co to za niemki? Mogłabyś używać nazw ogólnie przyjętych
>> zamiast lokalnych, którymi w innych stronach mogą być nazwane inne, a
>> nawet trujące grzyby?
>
> Inne nazwy: bedłka płachetka, bydlarka, turek, niemka, płachetka
> zwyczajna,kołpaczek,płachcianka, chochółka,czubatka, łuskwiak płachetka,
> kołpak, leśna pieczarka, szampion, rozeta pomarszczona, podbołotuszka,
> płachta, płachetka kołpakowa.
>
> Nigdy nie słyszałam, by ktoś mówił o nich płachetka, grzybiarze mówią
> niemka i nie jest to żaden regionalizm.
>
>
> E.

Jest, ale niech ci będzie... Mamy inne atlasy widzę, albo za mało dokładnie
szukałem. Nie zbierałem do tej pory, może szkoda...





Re: przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-20 08:38:04 - E.

darkblue pisze:
> macie jakieś nietuzinkowe przepisy na grzybki w słoikach (np. podgrzybki
> lub
> majace wysyp w tym sezonie niemki)?
> mam na mysli cos innego niz popularne grzybki w occie lub w pomidorach.


IMO niemki nadają się tylko do marynowania i duszenia. Ugotowane w
wodzie z solą robią się mało apetyczne potem.
W tym roku niemki udusiłam z cebulą i przyprawami, zapakowałam gorące do
słoików i potem 2 razy pasteryzowałam co 24h przez 30 min. Przepis mam
od teściowej, która niemki przerabia od wielu lat - sprawdzony (stąd
wiem, że w solance są kiepskie).

Podgrzybki zwykle suszę lub co ładniejsze marynuję - szkoda mi ich na
inne eksperymenty.

E.



Re: przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-20 08:58:00 - Panslavista

E. wrote in message
news:i76vgc$3m5$1@news.net.icm.edu.pl...

Niemka - płachetka zwyczajna, płachetka kołpakowata (rozites caperatus) inne
nazwy:
turek, niemka, kołpak, podbołotuszka. Zjadliwa, ma charakterystyczny
skórzasty pierścień na trzonie po którym mozna ją odróżnić od zasłonaka -
zasłonaki wszystkie niejadalne, niektóre silnie trujące - nie mają
pierścienia.





Re: przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-20 09:00:47 - E.

Panslavista pisze:
> E. wrote in message
> news:i76vgc$3m5$1@news.net.icm.edu.pl...
>
> Niemka - płachetka zwyczajna, płachetka kołpakowata (rozites caperatus) inne
> nazwy:
> turek, niemka, kołpak, podbołotuszka. Zjadliwa,

Wartość: Grzyb jadalny, smaczny.

www.grzybland.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=507&Itemid=102

E.



Re: przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-20 16:08:03 - Ikselka

Dnia Mon, 20 Sep 2010 08:38:04 +0200, E. napisał(a):

> W tym roku niemki udusiłam z cebulą i przyprawami, zapakowałam gorące do
> słoików i potem 2 razy pasteryzowałam co 24h przez 30 min.

Nie ppowinno się pasteryzować potraw przyprawionych i z cebulą. Przyprawia
się i dodaje cebulę przed użyciem.




Re: przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-21 19:54:53 - E.

Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 20 Sep 2010 08:38:04 +0200, E. napisał(a):
>
>> W tym roku niemki udusiłam z cebulą i przyprawami, zapakowałam gorące do
>> słoików i potem 2 razy pasteryzowałam co 24h przez 30 min.
>
> Nie ppowinno się pasteryzować potraw przyprawionych i z cebulą. Przyprawia
> się i dodaje cebulę przed użyciem.
>
Cóż, jak jadę na żagle zabieram słoiki z żarciem, przyprawione, gotowe,
tylko do podgrzania - jeżeli z mięsem, pasteryzuję 3 razy.

E.



Re: przepisy na grzybki w słoikach

2010-09-21 20:06:53 - Ikselka

Dnia Tue, 21 Sep 2010 19:54:53 +0200, E. napisał(a):

> Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 20 Sep 2010 08:38:04 +0200, E. napisał(a):
>>
>>> W tym roku niemki udusiłam z cebulą i przyprawami, zapakowałam gorące do
>>> słoików i potem 2 razy pasteryzowałam co 24h przez 30 min.
>>
>> Nie ppowinno się pasteryzować potraw przyprawionych i z cebulą. Przyprawia
>> się i dodaje cebulę przed użyciem.
>>
> Cóż, jak jadę na żagle zabieram słoiki z żarciem, przyprawione, gotowe,
> tylko do podgrzania - jeżeli z mięsem, pasteryzuję 3 razy.
>
> E.

Czyli tyndalizujesz - to w porządku.




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS