przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-18 01:22:05 - darkblue
majace wysyp w tym sezonie niemki)?
mam na mysli cos innego niz popularne grzybki w occie lub w pomidorach.
__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur
wirusow 5419 (20100902) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.
www.eset.pl lub www.eset.com
__________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow 5419 (20100902) __________
Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security.
www.eset.pl lub www.eset.com
Re: przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-18 06:01:25 - Panslavista
darkblue
news:i70t6m$td8$1@news.task.gda.pl...
Grzyby solone lub kiszone.
Solone trzeba wymoczyć przed użyciem - później można z nich zrobić
wszystko, prawie jak ze świeżo zbieranych.
Kiszone - same lub z przyprawami (cebula, czosnek, gorczyca itp.) można
jeść jak ogórki kiszone - z widelca, paluchami, w kanapkach, sałatkach, po
obmyciu zrobić ze śmietaną i koperkiem do ziemniaków itp. Najlepsze kiszone
grzyby to rydze.
Re: przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-20 08:34:43 - E.
> darkblue
> news:i70t6m$td8$1@news.task.gda.pl...
>
> Grzyby solone lub kiszone.
>
> Solone trzeba wymoczyć przed użyciem - później można z nich zrobić
> wszystko, prawie jak ze świeżo zbieranych.
Niemki się do tego nie nadają.
E.
Re: przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-20 08:45:08 - Panslavista
E.
news:i76va3$2bp$3@news.net.icm.edu.pl...
> Panslavista pisze:
>> darkblue
>> news:i70t6m$td8$1@news.task.gda.pl...
>>
>> Grzyby solone lub kiszone.
>>
>> Solone trzeba wymoczyć przed użyciem - później można z nich zrobić
>> wszystko, prawie jak ze świeżo zbieranych.
>
> Niemki się do tego nie nadają.
>
> E.
Nadają się nawet gołąbki i inne kruche grzyby. Po blanszowaniu stają się
elastyczne. Co to za niemki? Mogłabyś używać nazw ogólnie przyjętych zamiast
lokalnych, którymi w innych stronach mogą być nazwane inne, a nawet trujące
grzyby?
Wiele ludzi myliło kurki z lisówkami, które są co najmniej niezjadliwe.
Re: przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-20 08:59:11 - E.
> Nadają się nawet gołąbki i inne kruche grzyby. Po blanszowaniu stają się
> elastyczne. Co to za niemki? Mogłabyś używać nazw ogólnie przyjętych zamiast
> lokalnych, którymi w innych stronach mogą być nazwane inne, a nawet trujące
> grzyby?
Inne nazwy: bedłka płachetka, bydlarka, turek, niemka, płachetka
zwyczajna,kołpaczek,płachcianka, chochółka,czubatka, łuskwiak płachetka,
kołpak, leśna pieczarka, szampion, rozeta pomarszczona, podbołotuszka,
płachta, płachetka kołpakowa.
Nigdy nie słyszałam, by ktoś mówił o nich płachetka, grzybiarze mówią
niemka i nie jest to żaden regionalizm.
E.
Re: przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-20 09:02:00 - Panslavista
E.
news:i770nv$5ag$2@news.net.icm.edu.pl...
> Panslavista pisze:
>
>> Nadają się nawet gołąbki i inne kruche grzyby. Po blanszowaniu stają
>> się elastyczne. Co to za niemki? Mogłabyś używać nazw ogólnie przyjętych
>> zamiast lokalnych, którymi w innych stronach mogą być nazwane inne, a
>> nawet trujące grzyby?
>
> Inne nazwy: bedłka płachetka, bydlarka, turek, niemka, płachetka
> zwyczajna,kołpaczek,płachcianka, chochółka,czubatka, łuskwiak płachetka,
> kołpak, leśna pieczarka, szampion, rozeta pomarszczona, podbołotuszka,
> płachta, płachetka kołpakowa.
>
> Nigdy nie słyszałam, by ktoś mówił o nich płachetka, grzybiarze mówią
> niemka i nie jest to żaden regionalizm.
>
>
> E.
Jest, ale niech ci będzie... Mamy inne atlasy widzę, albo za mało dokładnie
szukałem. Nie zbierałem do tej pory, może szkoda...
Re: przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-20 08:38:04 - E.
> macie jakieś nietuzinkowe przepisy na grzybki w słoikach (np. podgrzybki
> lub
> majace wysyp w tym sezonie niemki)?
> mam na mysli cos innego niz popularne grzybki w occie lub w pomidorach.
IMO niemki nadają się tylko do marynowania i duszenia. Ugotowane w
wodzie z solą robią się mało apetyczne potem.
W tym roku niemki udusiłam z cebulą i przyprawami, zapakowałam gorące do
słoików i potem 2 razy pasteryzowałam co 24h przez 30 min. Przepis mam
od teściowej, która niemki przerabia od wielu lat - sprawdzony (stąd
wiem, że w solance są kiepskie).
Podgrzybki zwykle suszę lub co ładniejsze marynuję - szkoda mi ich na
inne eksperymenty.
E.
Re: przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-20 08:58:00 - Panslavista
news:i76vgc$3m5$1@news.net.icm.edu.pl...
Niemka - płachetka zwyczajna, płachetka kołpakowata (rozites caperatus) inne
nazwy:
turek, niemka, kołpak, podbołotuszka. Zjadliwa, ma charakterystyczny
skórzasty pierścień na trzonie po którym mozna ją odróżnić od zasłonaka -
zasłonaki wszystkie niejadalne, niektóre silnie trujące - nie mają
pierścienia.
Re: przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-20 09:00:47 - E.
> E.
> news:i76vgc$3m5$1@news.net.icm.edu.pl...
>
> Niemka - płachetka zwyczajna, płachetka kołpakowata (rozites caperatus) inne
> nazwy:
> turek, niemka, kołpak, podbołotuszka. Zjadliwa,
Wartość: Grzyb jadalny, smaczny.
www.grzybland.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=507&Itemid=102
E.
Re: przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-20 16:08:03 - Ikselka
> W tym roku niemki udusiłam z cebulą i przyprawami, zapakowałam gorące do
> słoików i potem 2 razy pasteryzowałam co 24h przez 30 min.
Nie ppowinno się pasteryzować potraw przyprawionych i z cebulą. Przyprawia
się i dodaje cebulę przed użyciem.
Re: przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-21 19:54:53 - E.
> Dnia Mon, 20 Sep 2010 08:38:04 +0200, E. napisał(a):
>
>> W tym roku niemki udusiłam z cebulą i przyprawami, zapakowałam gorące do
>> słoików i potem 2 razy pasteryzowałam co 24h przez 30 min.
>
> Nie ppowinno się pasteryzować potraw przyprawionych i z cebulą. Przyprawia
> się i dodaje cebulę przed użyciem.
>
Cóż, jak jadę na żagle zabieram słoiki z żarciem, przyprawione, gotowe,
tylko do podgrzania - jeżeli z mięsem, pasteryzuję 3 razy.
E.
Re: przepisy na grzybki w słoikach
2010-09-21 20:06:53 - Ikselka
> Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 20 Sep 2010 08:38:04 +0200, E. napisał(a):
>>
>>> W tym roku niemki udusiłam z cebulą i przyprawami, zapakowałam gorące do
>>> słoików i potem 2 razy pasteryzowałam co 24h przez 30 min.
>>
>> Nie ppowinno się pasteryzować potraw przyprawionych i z cebulą. Przyprawia
>> się i dodaje cebulę przed użyciem.
>>
> Cóż, jak jadę na żagle zabieram słoiki z żarciem, przyprawione, gotowe,
> tylko do podgrzania - jeżeli z mięsem, pasteryzuję 3 razy.
>
> E.
Czyli tyndalizujesz - to w porządku.