przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-03 20:10:50 - medea
(kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
jeszcze za późno.
Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
Ewa
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-03 20:27:23 - Qrczak
> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
> jeszcze za późno.
> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
Qra
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-03 20:55:14 - medea
> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>> jeszcze za późno.
>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>
> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
cytryny...
Ewa
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-03 22:13:40 - Qrczak
> W dniu 2010-09-03 20:27, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>>> jeszcze za późno.
>>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>>
>> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
>> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
>
> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...
A po co?
Doprawiam zawsze zupę, sos.
Qra
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-03 22:21:58 - medea
> A po co?
Żeby się lepiej zakonserwowało?
> Doprawiam zawsze zupę, sos.
To swoją drogą.
Ale spróbuję tak, jak piszesz.
A przez sito to się przeciera po to, żeby pestek nie było? Nie łatwiej
zmiksować?
Ewa
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-03 23:10:01 - Qrczak
> W dniu 2010-09-03 22:13, Qrczak pisze:
>
>> A po co?
>
> Żeby się lepiej zakonserwowało?
Pasteryzacja wystarczająco konserwuje.
>> Doprawiam zawsze zupę, sos.
>
> To swoją drogą.
> Ale spróbuję tak, jak piszesz.
> A przez sito to się przeciera po to, żeby pestek nie było? Nie łatwiej
> zmiksować?
Możesz i miksować. Tylko potem jak te pesteczki wydłubiesz? Osobiście
nie lubię w zupie tego typu farfocli.
Poza tym przetarte przez sito mają bardziej hm... kremową konsystencję.
Poza tym w mojej rodzinie od kilku co najmniej pokoleń przecierano przez
sito.
Qra, poza tym sądzę, iż ostatni argument jest najbardziej przekonujący
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 12:09:13 - Jean
wystarczy maszynka elektryczna i przystawka (np.
www.meskoagd.pl/pl/?page[0]=sklep_szczegoly&k1=2&k2=144&id=144)
w zalenosci od regulacji skroka sie przetrze albo odpadnie tak jak pestki
10kilo pomidorow mozna zrobic w cigu godzinki, pozniej tylko troszke
posolic, zagotowac i wlac do sloiczkow/butelek.
--
Jean
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 12:49:03 - Qrczak
> po co kroic i przecierac?
Bo w moim domu rodzinnym się kroiło i przecierało.
Qra
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 12:52:51 - Ikselka
> Dnia 2010-09-04 12:09, niebożę Jean wylazło do ludzi i marudzi:
>> po co kroic i przecierac?
>
> Bo w moim domu rodzinnym się kroiło i przecierało.
>
> Qra
Bardzo prosty sposób na pomidory do spaghetti czy leczo: pomidory sparzyć i
ściągnąć skórę (nie jest to obowiazkowe, ale wygodne w momencie ich
użycia), pokroić jakkolwiek, aby dały sie ciasno upchnąć w słoikach,
zapasteryzować. Żadnego solenia. Zimą dajesz wprost ze słoika do właśnie
duszonej potrawy, używając jak świeże.
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-05 12:28:10 - JaMyszka
> [...]
> Bardzo prosty sposób na pomidory do spaghetti czy leczo: pomidory sparzyć i
> ściągnąć skórę (nie jest to obowiazkowe, ale wygodne w momencie ich
> [...]
Ale tego nie wyrzucasz?
Prawdopodobnie te wartościowe dla mężczyzn związki znajdują się tuż pd
skórką (mężczyźni powinni jeść dużo przetworów pomidorowych).
A zmiksowana skórka to nie puzzle i nie ułoży się w żołądku, aby się
przykleić. Dodawaj zmiksowane do przecieru - zarówno kolor jak i
smak przecieru są intensywniejsze.
PS
Jeżeli ktoś nie uprawia sam pomidorów, to na przetwory najlepsze są
Limy.
--
Pozdrawiam :)
JM
www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): zwijaj.pl/
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-05 14:22:18 - Ikselka
> On 4 Wrz, 12:52, Ikselka wrote:
>> [...]
>> Bardzo prosty sposób na pomidory do spaghetti czy leczo: pomidory sparzyć i
>> ściągnąć skórę (nie jest to obowiazkowe, ale wygodne w momencie ich
>> [...]
>
> Ale tego nie wyrzucasz?
Oczywiście, że wyrzucam - po sparzeniu schodzi z pomidorów dosłownie sam
przezroczysty pergamin. Chyba, ze nie są dobrze sparzone, ale to mi się
nie zdarza.
> Prawdopodobnie te wartościowe dla mężczyzn związki znajdują się tuż pd
> skórką (mężczyźni powinni jeść dużo przetworów pomidorowych).
> A zmiksowana skórka to nie puzzle i nie ułoży się w żołądku, aby się
> przykleić.
> Dodawaj zmiksowane do przecieru - zarówno kolor jak i
> smak przecieru są intensywniejsze.
Mam na przecier odpowiednie odmiany - San Marzano i Konsul.
Są świetnie wybarwione i mają mało wody.
:-)
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-08 21:48:41 - wolim
Użytkownik JaMyszka
Prawdopodobnie te wartościowe dla mężczyzn związki znajdują się tuż pd
skórką
---------
Nie. Te wartościowe związki spod skórki najlepsze są dla kobiet.
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 16:46:31 - Panslavista
Qrczak
> Dnia 2010-09-04 12:09, nieboĹźÄ Jean wylazĹo do ludzi i marudzi:
>> po co kroic i przecierac?
>
> Bo w moim domu rodzinnym siÄ kroiĹo i przecieraĹo.
>
> Qra
Szynkę też okrawaliście, żeby zmieściła się do gornusia?
Qra Nolepianka... :-))))))
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 21:02:24 - Ikselka
> Dnia 2010-09-04 12:09, niebożę Jean wylazło do ludzi i marudzi:
>> po co kroic i przecierac?
>
> Bo w moim domu rodzinnym się kroiło i przecierało.
>
> Qra
Też kroję i przecieram. Ponieważ tak było w moim domu rodzinnym i lubię.
Ale i dlatego, że przecier w głównej mierze ma służyć do picia zimą, po
przyprawieniu już w kubku jak kto lubi. Pomidory tzw na leczo pasteryzuję
sposobem jak poprzednio pisałam - bez skóry, upchnięte w słoikach, bez
przypraw ani przecierania. Osobny przetwór to pomidory całe (bez skóry) w
przecierze - zimą dobre jako jarzynka do obiadu, po dodaniu witamin=cebuli.
Tego przecieru w nich tylko tyle, aby wypełnił przestrzenie.
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 16:44:34 - Panslavista
Jean
news:4c821ad4$0$27038$65785112@news.neostrada.pl...
> po co kroic i przecierac?
> wystarczy maszynka elektryczna i przystawka (np.
> www.meskoagd.pl/pl/?page[0]=sklep_szczegoly&k1=2&k2=144&id=144)
> w zalenosci od regulacji skroka sie przetrze albo odpadnie tak jak pestki
> 10kilo pomidorow mozna zrobic w cigu godzinki, pozniej tylko troszke
> posolic, zagotowac i wlac do sloiczkow/butelek.
Do maszynki do mięsa (986 Zelmera jest jeszcze lepsza przystawka do
owoców miękkich (ma osłony dodatkowe, więc nie pryska i nie kapie po
bokach...
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-03 23:42:00 - lemonka
Użytkownik medea
news:4c814483$0$27037$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-09-03 20:27, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>>> jeszcze za późno.
>>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>>
>> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
>> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
>
> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...
>
Sok z cytryny? A to pomidorki mało kwaśne? Możesz lekko osolić, ale tylko
ten fragment, który zamierzasz po prostu wypić i tylko w celu zbilansowania
zawartego w pomidorkach potasu, bo o poprawianiu smaku w przypadku domowego
przecieru nie ma mowy.
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 13:28:48 - Dariusz K. Ładziak
> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...
Jak porządnie spasteryzujesz to sól jako konserwant jest zbędna. Rozwoju
beztlenowców w niezakwaszonym środowisku obawiać się nie trzeba -
pomidory same z siebie są dostatecznie kwaśne. Wszelkie przyprawy
zdążysz dodać w garnku przed podaniem na stół.
A w ogóle nie przecier, nie trzeć na papkę przez sito - poddusić, w
słoiki, spasteryzować - przetrzeć też zdążysz po wyjęciu ze słoika, może
akurat nieprzecierane będą potrzebne?
--
Darek
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 22:33:50 - Justyna Vicky S.
Użytkownik medea
news:4c814483$0$27037$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-09-03 20:27, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>>> jeszcze za późno.
>>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>>
>> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
>> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
>
> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...
Ja czasami jak miałam fanaberie to dodawałam sól, pieprz, zioła (bazylia,
oregano), czosnek - wychodził idealny sos do makaronu. Nie napiszę, że do
spagetti, bo w zależności od humoru gotowałam nie tylko spagetti, ale po
prostu gruby makaron, do tego podsmażone mięso mielone, cebula i właśnie
takie sos. Mniam,
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 23:43:55 - medea
> Ja czasami jak mia?am fanaberie to dodawa?am s?l, pieprz, zio?a (bazylia,
> oregano), czosnek - wychodzi? idealny sos do makaronu. Nie napisz?, ?e do
> spagetti, bo w zale?no?ci od humoru gotowa?am nie tylko spagetti, ale po
> prostu gruby makaron, do tego podsma?one mi?so mielone, cebula i w?a?nie
> takie sos. Mniam,
Ja właśnie najwięcej potrzebuję do sosów i do pomidorowej.
Ewa
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-03 20:46:04 - konieczko
> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
> jeszcze za późno.
> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>
> Ewa
Jakby jeszcze mozna bylo kupic pomidory po 30 groszy byloby wspaniale.
W telewizorni podali ze rolnicy po tyle sprzedaja wlasnie w tym roku
pomidory to przetworni a w sklepie qrwa mac 3-4zl jak w morde strzelil.
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-03 23:07:24 - Kapsel
> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
> za mało do uzyskania sensownego smaku)
W moim lidlu mają jakieś włoskie chyba koncentraty w puszkach pakowane po 4
sztuki. Są bardzo skondensowane, starczy na zupę ;)
--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 16:57:29 - Panslavista
news:4c813a1a$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
> Wobec stale pogarszajÄ cej siÄ jakoĹci kupnych przecierĂłw pomidorowych
> (kiedyĹ wystarczyĹa maĹa puszka na zupÄ pomidorowÄ , teraz spory
> sĹoik to za maĹo do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji
> zrobienia wĹasnych zapasĂłw. Sezon pomidorowy jeszcze w peĹni, wiÄc
> chyba nie jest jeszcze za późno.
> Jak w prosty sposĂłb zrobiÄ przecierowe zapasy, ktĂłre sĹuĹźyĹyby potem
> do zup i sosĂłw? PotrzebujÄ Ĺatwego i sprawdzonego przepisu.
>
> Ewa
Mam starą sokowirówkę - zmielone maszynką do mięsa pomidory wrzucam do
sokowirówki. Po odwirowaniu przecier dzieli się na sok i pulpę, sok trafia
(po doprawieniu) do buteleczek - córka nosiła ze sobą do szkoły. Pulpa na
gorąco do twistów 0,5 litra. Miazga z sokowirówki trafia do lecza czy zupy
pomidorowej bez rozfasowywania...
Wczoraj Maruda zrobiła na woku jambolayę z kiełbasą - właśnie tam
trafiłyby teraz pomidory.
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 22:38:06 - Justyna Vicky S.
Użytkownik medea
news:4c813a1a$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
> jeszcze za późno.
> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>
A gdzie kupujesz pomidory? Cenyw tym roku powalają, a słyszałam, że na
Obornickiej dużo taniej niż na Bartoszowicach. W domu trochę zamieszanie i
nie miałam okazji sprawdzić :(
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
2010-09-04 23:41:08 - medea
> A gdzie kupujesz pomidory?
Jeszcze ilości hurtowych (tzn. do przetworów) nie kupiłam, ale zazwyczaj
zaopatruję się na targowisku na Bartoszowicach. Powiadasz, że drogo w
tym roku? Hm...
> W domu troch? zamieszanie i
> nie mia?am okazji sprawdzi? :(
Szkolne zamieszanie? Jakie są pierwsze wrażenia Alka?
Ewa