przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

medea Data ostatniej zmiany: 2010-09-04 23:41:08

przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-03 20:10:50 - medea

Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
(kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
jeszcze za późno.
Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.

Ewa



Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-03 20:27:23 - Qrczak

Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
> jeszcze za późno.
> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.

Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.

Qra



Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-03 20:55:14 - medea

W dniu 2010-09-03 20:27, Qrczak pisze:
> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>> jeszcze za późno.
>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>
> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.

A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
cytryny...

Ewa



Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-03 22:13:40 - Qrczak

Dnia 2010-09-03 20:55, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2010-09-03 20:27, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>>> jeszcze za późno.
>>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>>
>> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
>> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
>
> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...

A po co?
Doprawiam zawsze zupę, sos.

Qra



Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-03 22:21:58 - medea

W dniu 2010-09-03 22:13, Qrczak pisze:

> A po co?

Żeby się lepiej zakonserwowało?

> Doprawiam zawsze zupę, sos.

To swoją drogą.
Ale spróbuję tak, jak piszesz.
A przez sito to się przeciera po to, żeby pestek nie było? Nie łatwiej
zmiksować?

Ewa



Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-03 23:10:01 - Qrczak

Dnia 2010-09-03 22:21, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2010-09-03 22:13, Qrczak pisze:
>
>> A po co?
>
> Żeby się lepiej zakonserwowało?

Pasteryzacja wystarczająco konserwuje.

>> Doprawiam zawsze zupę, sos.
>
> To swoją drogą.
> Ale spróbuję tak, jak piszesz.
> A przez sito to się przeciera po to, żeby pestek nie było? Nie łatwiej
> zmiksować?

Możesz i miksować. Tylko potem jak te pesteczki wydłubiesz? Osobiście
nie lubię w zupie tego typu farfocli.

Poza tym przetarte przez sito mają bardziej hm... kremową konsystencję.
Poza tym w mojej rodzinie od kilku co najmniej pokoleń przecierano przez
sito.

Qra, poza tym sądzę, iż ostatni argument jest najbardziej przekonujący



Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 12:09:13 - Jean

po co kroic i przecierac?
wystarczy maszynka elektryczna i przystawka (np.
www.meskoagd.pl/pl/?page[0]=sklep_szczegoly&k1=2&k2=144&id=144)
w zalenosci od regulacji skroka sie przetrze albo odpadnie tak jak pestki
10kilo pomidorow mozna zrobic w cigu godzinki, pozniej tylko troszke
posolic, zagotowac i wlac do sloiczkow/butelek.


--
Jean




Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 12:49:03 - Qrczak

Dnia 2010-09-04 12:09, niebożę Jean wylazło do ludzi i marudzi:
> po co kroic i przecierac?

Bo w moim domu rodzinnym się kroiło i przecierało.

Qra



Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 12:52:51 - Ikselka

Dnia Sat, 04 Sep 2010 12:49:03 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2010-09-04 12:09, niebożę Jean wylazło do ludzi i marudzi:
>> po co kroic i przecierac?
>
> Bo w moim domu rodzinnym się kroiło i przecierało.
>
> Qra

Bardzo prosty sposób na pomidory do spaghetti czy leczo: pomidory sparzyć i
ściągnąć skórę (nie jest to obowiazkowe, ale wygodne w momencie ich
użycia), pokroić jakkolwiek, aby dały sie ciasno upchnąć w słoikach,
zapasteryzować. Żadnego solenia. Zimą dajesz wprost ze słoika do właśnie
duszonej potrawy, używając jak świeże.




Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-05 12:28:10 - JaMyszka

On 4 Wrz, 12:52, Ikselka wrote:
> [...]
> Bardzo prosty sposób na pomidory do spaghetti czy leczo: pomidory sparzyć i
> ściągnąć skórę (nie jest to obowiazkowe, ale wygodne w momencie ich
> [...]

Ale tego nie wyrzucasz?
Prawdopodobnie te wartościowe dla mężczyzn związki znajdują się tuż pd
skórką (mężczyźni powinni jeść dużo przetworów pomidorowych).
A zmiksowana skórka to nie puzzle i nie ułoży się w żołądku, aby się
przykleić. Dodawaj zmiksowane do przecieru - zarówno kolor jak i
smak przecieru są intensywniejsze.
PS
Jeżeli ktoś nie uprawia sam pomidorów, to na przetwory najlepsze są
Limy.

--
Pozdrawiam :)
JM
www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): zwijaj.pl/



Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-05 14:22:18 - Ikselka

Dnia Sun, 5 Sep 2010 03:28:10 -0700 (PDT), JaMyszka napisał(a):

> On 4 Wrz, 12:52, Ikselka wrote:
>> [...]
>> Bardzo prosty sposób na pomidory do spaghetti czy leczo: pomidory sparzyć i
>> ściągnąć skórę (nie jest to obowiazkowe, ale wygodne w momencie ich
>> [...]
>
> Ale tego nie wyrzucasz?

Oczywiście, że wyrzucam - po sparzeniu schodzi z pomidorów dosłownie sam
przezroczysty pergamin. Chyba, ze nie są dobrze sparzone, ale to mi się
nie zdarza.

> Prawdopodobnie te wartościowe dla mężczyzn związki znajdują się tuż pd
> skórką (mężczyźni powinni jeść dużo przetworów pomidorowych).
> A zmiksowana skórka to nie puzzle i nie ułoży się w żołądku, aby się
> przykleić.
> Dodawaj zmiksowane do przecieru - zarówno kolor jak i
> smak przecieru są intensywniejsze.

Mam na przecier odpowiednie odmiany - San Marzano i Konsul.
Są świetnie wybarwione i mają mało wody.
:-)




Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-08 21:48:41 - wolim


Użytkownik JaMyszka napisał

Prawdopodobnie te wartościowe dla mężczyzn związki znajdują się tuż pd
skórką

---------

Nie. Te wartościowe związki spod skórki najlepsze są dla kobiet.





Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 16:46:31 - Panslavista


Qrczak wrote in message news:i5t86q$v19$2@news.onet.pl...
> Dnia 2010-09-04 12:09, niebożę Jean wylazło do ludzi i marudzi:
>> po co kroic i przecierac?
>
> Bo w moim domu rodzinnym się kroiło i przecierało.
>
> Qra

Szynkę też okrawaliście, żeby zmieściła się do gornusia?
Qra Nolepianka... :-))))))





Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 21:02:24 - Ikselka

Dnia Sat, 04 Sep 2010 12:49:03 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2010-09-04 12:09, niebożę Jean wylazło do ludzi i marudzi:
>> po co kroic i przecierac?
>
> Bo w moim domu rodzinnym się kroiło i przecierało.
>
> Qra

Też kroję i przecieram. Ponieważ tak było w moim domu rodzinnym i lubię.
Ale i dlatego, że przecier w głównej mierze ma służyć do picia zimą, po
przyprawieniu już w kubku jak kto lubi. Pomidory tzw na leczo pasteryzuję
sposobem jak poprzednio pisałam - bez skóry, upchnięte w słoikach, bez
przypraw ani przecierania. Osobny przetwór to pomidory całe (bez skóry) w
przecierze - zimą dobre jako jarzynka do obiadu, po dodaniu witamin=cebuli.
Tego przecieru w nich tylko tyle, aby wypełnił przestrzenie.




Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 16:44:34 - Panslavista


Jean wrote in message
news:4c821ad4$0$27038$65785112@news.neostrada.pl...
> po co kroic i przecierac?
> wystarczy maszynka elektryczna i przystawka (np.
> www.meskoagd.pl/pl/?page[0]=sklep_szczegoly&k1=2&k2=144&id=144)
> w zalenosci od regulacji skroka sie przetrze albo odpadnie tak jak pestki
> 10kilo pomidorow mozna zrobic w cigu godzinki, pozniej tylko troszke
> posolic, zagotowac i wlac do sloiczkow/butelek.

Do maszynki do mięsa (986 Zelmera jest jeszcze lepsza przystawka do
owoców miękkich (ma osłony dodatkowe, więc nie pryska i nie kapie po
bokach...





Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-03 23:42:00 - lemonka


Użytkownik medea napisał w wiadomości
news:4c814483$0$27037$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-09-03 20:27, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>>> jeszcze za późno.
>>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>>
>> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
>> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
>
> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...
>
Sok z cytryny? A to pomidorki mało kwaśne? Możesz lekko osolić, ale tylko
ten fragment, który zamierzasz po prostu wypić i tylko w celu zbilansowania
zawartego w pomidorkach potasu, bo o poprawianiu smaku w przypadku domowego
przecieru nie ma mowy.




Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 13:28:48 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik medea napisał:

> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...

Jak porządnie spasteryzujesz to sól jako konserwant jest zbędna. Rozwoju
beztlenowców w niezakwaszonym środowisku obawiać się nie trzeba -
pomidory same z siebie są dostatecznie kwaśne. Wszelkie przyprawy
zdążysz dodać w garnku przed podaniem na stół.

A w ogóle nie przecier, nie trzeć na papkę przez sito - poddusić, w
słoiki, spasteryzować - przetrzeć też zdążysz po wyjęciu ze słoika, może
akurat nieprzecierane będą potrzebne?

--
Darek




Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 22:33:50 - Justyna Vicky S.


Użytkownik medea napisał w wiadomości
news:4c814483$0$27037$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-09-03 20:27, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>>> jeszcze za późno.
>>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>>
>> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
>> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
>
> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...

Ja czasami jak miałam fanaberie to dodawałam sól, pieprz, zioła (bazylia,
oregano), czosnek - wychodził idealny sos do makaronu. Nie napiszę, że do
spagetti, bo w zależności od humoru gotowałam nie tylko spagetti, ale po
prostu gruby makaron, do tego podsmażone mięso mielone, cebula i właśnie
takie sos. Mniam,

Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.





Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 23:43:55 - medea

W dniu 2010-09-04 22:33, Justyna Vicky S. pisze:

> Ja czasami jak mia?am fanaberie to dodawa?am s?l, pieprz, zio?a (bazylia,
> oregano), czosnek - wychodzi? idealny sos do makaronu. Nie napisz?, ?e do
> spagetti, bo w zale?no?ci od humoru gotowa?am nie tylko spagetti, ale po
> prostu gruby makaron, do tego podsma?one mi?so mielone, cebula i w?a?nie
> takie sos. Mniam,

Ja właśnie najwięcej potrzebuję do sosów i do pomidorowej.

Ewa



Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-03 20:46:04 - konieczko

W dniu 2010-09-03 20:10, medea pisze:
> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
> jeszcze za późno.
> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>
> Ewa


Jakby jeszcze mozna bylo kupic pomidory po 30 groszy byloby wspaniale.

W telewizorni podali ze rolnicy po tyle sprzedaja wlasnie w tym roku
pomidory to przetworni a w sklepie qrwa mac 3-4zl jak w morde strzelil.




Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-03 23:07:24 - Kapsel

Fri, 03 Sep 2010 20:10:50 +0200, medea napisał(a):

> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
> za mało do uzyskania sensownego smaku)

W moim lidlu mają jakieś włoskie chyba koncentraty w puszkach pakowane po 4
sztuki. Są bardzo skondensowane, starczy na zupę ;)

--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl



Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 16:57:29 - Panslavista

medea wrote in message
news:4c813a1a$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory
> słoik to za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji
> zrobienia własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc
> chyba nie jest jeszcze za późno.
> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem
> do zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>
> Ewa

Mam starą sokowirówkę - zmielone maszynką do mięsa pomidory wrzucam do
sokowirówki. Po odwirowaniu przecier dzieli się na sok i pulpę, sok trafia
(po doprawieniu) do buteleczek - córka nosiła ze sobą do szkoły. Pulpa na
gorąco do twistów 0,5 litra. Miazga z sokowirówki trafia do lecza czy zupy
pomidorowej bez rozfasowywania...
Wczoraj Maruda zrobiła na woku jambolayę z kiełbasą - właśnie tam
trafiłyby teraz pomidory.





Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 22:38:06 - Justyna Vicky S.


Użytkownik medea napisał w wiadomości
news:4c813a1a$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
> jeszcze za późno.
> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>

A gdzie kupujesz pomidory? Cenyw tym roku powalają, a słyszałam, że na
Obornickiej dużo taniej niż na Bartoszowicach. W domu trochę zamieszanie i
nie miałam okazji sprawdzić :(

Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.





Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?

2010-09-04 23:41:08 - medea

W dniu 2010-09-04 22:38, Justyna Vicky S. pisze:

> A gdzie kupujesz pomidory?

Jeszcze ilości hurtowych (tzn. do przetworów) nie kupiłam, ale zazwyczaj
zaopatruję się na targowisku na Bartoszowicach. Powiadasz, że drogo w
tym roku? Hm...

> W domu troch? zamieszanie i
> nie mia?am okazji sprawdzi? :(

Szkolne zamieszanie? Jakie są pierwsze wrażenia Alka?

Ewa



Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS