rzadkie borówki
2010-08-26 10:11:18 - Jacek
cukier w ilości 1/3 borówek + odrobina wody.
Po zrobieniu syropu gruszki do zeszklenia, potem borówki do zeszklenia.
Wyszło dużo płynu i całość do rana nie stężała.
Gdzie jest problem i co z tym zrobić, żeby miało
odpowiednią konsystencję.
Proszę o szybkie rady. bo następne porcje czekają.
pzdr.
Jacek
PS. Może robiłem to w zbyt dużej ilości tzn.
1 litr cukru, 1 litr gruszek, 3 litry borówek ??
Re: rzadkie borówki
2010-08-26 13:04:17 - Ikselka
> Zrobiłem borówki z gruszkami:
> cukier w ilości 1/3 borówek + odrobina wody.
> Po zrobieniu syropu gruszki do zeszklenia, potem borówki do zeszklenia.
> Wyszło dużo płynu i całość do rana nie stężała.
>
> Gdzie jest problem i co z tym zrobić, żeby miało
> odpowiednią konsystencję.
>
> Proszę o szybkie rady. bo następne porcje czekają.
>
> pzdr.
> Jacek
> PS. Może robiłem to w zbyt dużej ilości tzn.
> 1 litr cukru, 1 litr gruszek, 3 litry borówek ??
Masz złą odmianę gruszek. Gruszki mocno odparować przed dodaniem do
borowek.
Re: rzadkie borówki
2010-08-26 20:11:34 - Jacek
>> PS. Może robiłem to w zbyt dużej ilości tzn.
>> 1 litr cukru, 1 litr gruszek, 3 litry borówek ??
>
> Masz złą odmianę gruszek. Gruszki mocno odparować przed dodaniem do
> borowek.
>
Uratowałem żelfixem i uprzednim zlaniem za dużej ilości soku,
który nawiasem mówiąc jest pyyyyyszny :-)
pzdr.
Re: rzadkie borówki
2010-08-27 14:59:24 - Ikselka
>>> PS. Może robiłem to w zbyt dużej ilości tzn.
>>> 1 litr cukru, 1 litr gruszek, 3 litry borówek ??
>>
>> Masz złą odmianę gruszek. Gruszki mocno odparować przed dodaniem do
>> borowek.
>>
> Uratowałem żelfixem i uprzednim zlaniem za dużej ilości soku,
> który nawiasem mówiąc jest pyyyyyszny :-)
>
> pzdr.
Owszem, borówkowy sok jest pyszny, można dodawać do wody gazowanej lub
niegazowanej i jest z tego pyszny napój. Można też kisiel zrobić na nim.