prosty przepis na pizzę
2010-08-25 12:52:23 - Martyna
;)
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-25 13:03:17 - Kapsel
> Jak w temacie :) poszukuję prostego przepisu na domową pizzę :) liczę na Was
> ;)
Ja robię od kilku miesięcy mniej więcej wg tego przepisu:
precyl.pl/przepisy-kulinarne/1843762-przepis-na-wysmienit-pizze.html
I ostatnio wychodzi już naprawdę dobrze, znaczy przyjaciele wpraszają się
na kolejne, więc zakładam że im smakuje :)
Mam piekarnik elektryczny i u mnie pizza różni się tym od takiej z pieca,
że nie ma zarumienionych brzegów (ratuję to smarując je delikatnie sosem
pomidorowym). Wcześniej myślałem, że trzeba dłużej piec żeby zrumienić i
ciasto robiło się megatwarde... ;) więc polecam robić tak jak w przepisie
(dobrze nagrzany piekarnik i wystarczy kilka minut).
Aa i ważny jest ser, DUŻO sera :D
Ja jeszcze w samym cieście zagniatam trochę oregano i bazylii (suszone), to
lepiej smakuje.
--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-25 14:11:35 - Martyna
jutro pierwszy raz robię samodzielnie pizzę, mam nadzieję że wyjdzie jako
tako ;)
A co do sera - też jest miłośniczką :) Mmm :)
Pozdrawiam :)
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-25 15:27:30 - konieczko
> Oo, jaki obszerny przepis :D wielkie dzięki :)
> jutro pierwszy raz robię samodzielnie pizzę, mam nadzieję że wyjdzie jako
> tako ;)
> A co do sera - też jest miłośniczką :) Mmm :)
> Pozdrawiam :)
>
>
Zrob tak jak w opisie z linku , tylko naturalne i swieze polprodukty.
Do tego bazylia ale taka z krzaczka swiezo zerwana nie zadne tam suszone
wynalazki. Amerykanie robia pizze w ten sposob ze mozarelle zawijaja na
brzegach pizzy dookola. Efekt bardzo smakowity.
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-26 13:39:32 - Kapsel
>> Oo, jaki obszerny przepis :D wielkie dzięki :)
>> jutro pierwszy raz robię samodzielnie pizzę, mam nadzieję że wyjdzie jako
>> tako ;)
>> A co do sera - też jest miłośniczką :) Mmm :)
>> Pozdrawiam :)
>>
>>
> Zrob tak jak w opisie z linku , tylko naturalne i swieze polprodukty.
> Do tego bazylia ale taka z krzaczka swiezo zerwana nie zadne tam suszone
> wynalazki. Amerykanie robia pizze w ten sposob ze mozarelle zawijaja na
> brzegach pizzy dookola. Efekt bardzo smakowity.
Ja świeżą bazylię daję na górę, ładnie wygląda, ale w cieście to by się
źle zagniatała ;)
--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-25 15:28:12 - Artur Fortuna
Prosił o żar, wpatrzony gdzieś w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go
noc, tak powiedział:
> Ja robię od kilku miesięcy mniej więcej wg tego przepisu:
> precyl.pl/przepisy-kulinarne/1843762-przepis-na-wysmienit-pizze.html
5. na wierzch resztki sera.
7. DO PIERKARNIKA na 14 minut. Temp 230 stopni, z termo obiegiem.
Wygląda na przepis na spalenizne. Bo co moze zostac z sera po 14
minutach w 230 stopniach?
Sugeruję gdy pizza już (niemal) upieczona wyjąć ją z pieca, posypać
mozarellą i włożyć z powrotem na czas pięknego rozpuszczenia się sera
(~2 minuty).
--
FortArt
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-26 10:38:06 - medea
> W dniu 2010-08-25 13:03, Użytkownik Kapsel miał niepewny dość wzrok.
> Prosił o żar, wpatrzony gdzieś w mrok. Wciągnął dym, i nim skryła go
> noc, tak powiedział:
>
>
>> Ja robię od kilku miesięcy mniej więcej wg tego przepisu:
>> precyl.pl/przepisy-kulinarne/1843762-przepis-na-wysmienit-pizze.html
>>
>
> 5. na wierzch resztki sera.
> 7. DO PIERKARNIKA na 14 minut. Temp 230 stopni, z termo obiegiem.
>
> Wygląda na przepis na spalenizne. Bo co moze zostac z sera po 14
> minutach w 230 stopniach?
>
> Sugeruję gdy pizza już (niemal) upieczona wyjąć ją z pieca, posypać
> mozarellą i włożyć z powrotem na czas pięknego rozpuszczenia się sera
> (~2 minuty).
Jeszcze lepiej - ja przynajmniej tak robię - mozzarellę dać na spód,
tzn. nałożyć na sos pomidorowy, a potem dopiero reszta dodatków.
Ewa
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-26 13:42:28 - Kapsel
>> Ja robię od kilku miesięcy mniej więcej wg tego przepisu:
>> precyl.pl/przepisy-kulinarne/1843762-przepis-na-wysmienit-pizze.html
>
> 5. na wierzch resztki sera.
> 7. DO PIERKARNIKA na 14 minut. Temp 230 stopni, z termo obiegiem.
>
> Wygląda na przepis na spalenizne. Bo co moze zostac z sera po 14
> minutach w 230 stopniach?
Racja... nie spojrzałem, a przepis miałem w zakładkach. Teraz już wiem,
dlaczego z pierwszą pizzą przesadziłem :)
Teraz piekę ok. 5-7 min. przy ok. 200* z termoobiegiem i wychodzi ok, w
sumie jak się już ser rozpuści zupełnie a ciasto na brzegach się nie
poddaje widelcowi, to można wyciągać.
--
Kapsel
kapselek.net
kapsel(malpka)op.pl
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-25 15:20:28 - Panslavista
Martyna
news:i52sl2$c4o$1@news.onet.pl...
> Jak w temacie :) poszukuję prostego przepisu na domową pizzę :) liczę na
> Was ;)
Licz na siebie a ja ci w tym pomogę:
Woda - 600ml
mąka - 1200 dag
olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
cukier, sól - po 4-6 łyżeczek
do ciasta dodatki do 5 dag (zioła, jakieś nasiona)
drożdże świeże 1/3 paczki.
Ciasto wyrobić w sposób dowolny byle dokładnie - ja używam automatu do
chleba lub malaksera robota Fenomen, dać mu podrosnąć, wyrobić i rozwałkować
niebyt grubo na blachy. Po wyrośnięciu do piekarnika na 150°C. Na
podpieczone wyłożyć składniki ozdobne i zapiec do zrumienienia. Można te
składniki też na surowe nałożyć, osobiście wolę jednak jak wyżej.
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-25 16:18:20 - Martyna
z tego wyjdzie ;)
Pozdrawiam
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-25 23:04:47 - leku
> mąka - 1200 dag
> olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
> cukier, sól - po 4-6 łyżeczek
> do ciasta dodatki do 5 dag (zioła, jakieś nasiona)
> drożdże świeże 1/3 paczki.
> Ciasto wyrobić w sposób dowolny byle dokładnie - ja używam automatu do chleba
> lub malaksera robota Fenomen, dać mu podrosnąć, wyrobić i rozwałkować niebyt
> grubo na blachy. Po wyrośnięciu do piekarnika na 150°C. Na podpieczone wyłożyć
> składniki ozdobne i zapiec do zrumienienia. Można te składniki też na surowe
> nałożyć, osobiście wolę jednak jak wyżej.
>
Proporcje tak na 4 blachy :)
leku
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-25 23:19:33 - Panslavista
news:4c7585f8$0$22797$65785112@news.neostrada.pl...
>> Woda - 600ml
>> mąka - 1200 dag
>> olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
>> cukier, sól - po 4-6 łyżeczek
>> do ciasta dodatki do 5 dag (zioła, jakieś nasiona)
>> drożdże świeże 1/3 paczki.
>> Ciasto wyrobić w sposób dowolny byle dokładnie - ja używam automatu do
>> chleba lub malaksera robota Fenomen, dać mu podrosnąć, wyrobić i
>> rozwałkować niebyt grubo na blachy. Po wyrośnięciu do piekarnika na
>> 150°C. Na podpieczone wyłożyć składniki ozdobne i zapiec do
>> zrumienienia. Można te składniki też na surowe nałożyć, osobiście wolę
>> jednak jak wyżej.
>>
>
> Proporcje tak na 4 blachy :)
>
> leku
Czyli można podzielić... lub obdzielić.
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-25 23:53:55 - Aicha
> >> Woda - 600ml
> >> mąka - 1200 dag
> >> olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
> > Proporcje tak na 4 blachy :)
> Czyli można podzielić... lub obdzielić.
.... lub zamrozić.
--
Pozdrawiam - Aicha
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-26 00:16:44 - Panslavista
Aicha
news:i543fu$8kg$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik Panslavista napisał:
>
>> >> Woda - 600ml
>> >> mąka - 1200 dag
>> >> olej lub masło stopione, ostatecznie margaryna - 10 dag
>> > Proporcje tak na 4 blachy :)
>> Czyli można podzielić... lub obdzielić.
>
> ... lub zamrozić.
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
Witaj Miła.
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-25 17:42:00 - Tomasz Stafiński
pasujący akurat do blachy piecyka gazowego. Idealnie na tym się piecze
pizzę i chleb na zakwasie. Wada - trzeba zacząć grzać godzinę przed
pieczeniem co przy niedawnych upałach potrafiło skutecznie mnie
zniechęcić do pichcenia czegokolwiek ;)
Pozdrawiam,
--
Jenot
Re: prosty przepis na pizzę
2010-08-25 22:40:47 - Ikselka
> Ja wycyganiłem od znajomego kamieniarza kawałek granitu grubości 5cm
> pasujący akurat do blachy piecyka gazowego. Idealnie na tym się piecze
> pizzę i chleb na zakwasie.
Mam taki blok granitu wbudowany pod piekarnikiem kuchni kaflowej :-)