Jak przechować agrest?
2010-06-25 12:28:45 - medea
formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła agrest w słoikach
w taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze słoika pełne jędrne
kulki w pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy porównywali je do słodkich
winogron. Nie wiem jednak, jak udawało jej się osiągać taki efekt. Może
Wy macie pomysł?
Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
Pozdrawiam
Ewa
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-25 13:22:52 - Panslavista
medea
news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>W jaki sposób można zakonserwować agrest, żeby jak najmniej stracił na
>formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła agrest w słoikach w
>taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze słoika pełne jędrne kulki w
>pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy porównywali je do słodkich winogron.
>Nie wiem jednak, jak udawało jej się osiągać taki efekt. Może Wy macie
>pomysł?
> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
>
> Pozdrawiam
> Ewa
To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym gęstym
syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem cukru, ochłodzić i
znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą się cukrem.
Ja mroziłem agrest tak jak truskawki czy wiśnie i zamykałem w woreczkach
foliowych zgrzewarką. Nadaje się na sosy do cista i mięs, ale głownie
zjadałem zmrożony zamiast lodów - całymi miskami.
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-26 04:18:16 - Dariusz K. Ładziak
> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym gęstym
> syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem cukru, ochłodzić i
> znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą się cukrem.
Zimne kandyzowanie? Ważne żeby nie poskąpić cukru, trzeba dojść do
kilograma cukru w litrze objętości żeby jaka - taką stabilność
mikrobiologiczną uzyskać. Nie od rzeczy byłoby do gotowanego syropu
wrzucić (i potem można wyjąć) niewielką garstkę borówek (borówka
brusznica - nie mylić z czarną jagodą która jest niebieska jak jest
czarna i czerwona jak jest całkiem zielona...). W zasadzie koncentrat
kwasu benzoesowego.
--
Darek
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-27 09:41:32 - kiwiko
Użytkownik Panslavista
news:4c249190$0$2603$65785112@news.neostrada.pl...
>
> medea
> news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>>W jaki sposób można zakonserwować agrest, żeby jak najmniej stracił na
>>formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła agrest w słoikach w
>>taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze słoika pełne jędrne kulki w
>>pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy porównywali je do słodkich winogron.
>>Nie wiem jednak, jak udawało jej się osiągać taki efekt. Może Wy macie
>>pomysł?
>> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
>>
>> Pozdrawiam
>> Ewa
>
> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym gęstym
> syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem cukru, ochłodzić
> i znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą się cukrem.
> Ja mroziłem agrest tak jak truskawki czy wiśnie i zamykałem w
> woreczkach foliowych zgrzewarką. Nadaje się na sosy do cista i mięs, ale
> głownie zjadałem zmrożony zamiast lodów - całymi miskami.
>
a zęby Ci nie popękały?
kiwiko
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-27 10:12:52 - Panslavista
news:4c2700a8$6$19177$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik Panslavista
> news:4c249190$0$2603$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> medea
>> news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>>>W jaki sposób można zakonserwować agrest, żeby jak najmniej stracił na
>>>formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła agrest w słoikach
>>>w taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze słoika pełne jędrne kulki
>>>w pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy porównywali je do słodkich
>>>winogron. Nie wiem jednak, jak udawało jej się osiągać taki efekt. Może
>>>Wy macie pomysł?
>>> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
>>>
>>> Pozdrawiam
>>> Ewa
>>
>> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym gęstym
>> syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem cukru, ochłodzić
>> i znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą się cukrem.
>> Ja mroziłem agrest tak jak truskawki czy wiśnie i zamykałem w
>> woreczkach foliowych zgrzewarką. Nadaje się na sosy do cista i mięs, ale
>> głownie zjadałem zmrożony zamiast lodów - całymi miskami.
>>
> a zęby Ci nie popękały?
>
> kiwiko
Całe życie przygotowywałem się do tego momentu - wszystkie wyrwałem. :-))))
Sadzisz, że jadłem wyjęte prosto z zamrażarki?
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-27 10:30:15 - kiwiko
Użytkownik Panslavista
news:4c270863$0$17089$65785112@news.neostrada.pl...
> kiwiko
> news:4c2700a8$6$19177$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik Panslavista
>> news:4c249190$0$2603$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> medea
>>> news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>W jaki sposób można zakonserwować agrest, żeby jak najmniej stracił na
>>>>formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła agrest w słoikach
>>>>w taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze słoika pełne jędrne
>>>>kulki w pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy porównywali je do słodkich
>>>>winogron. Nie wiem jednak, jak udawało jej się osiągać taki efekt. Może
>>>>Wy macie pomysł?
>>>> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
>>>>
>>>> Pozdrawiam
>>>> Ewa
>>>
>>> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym gęstym
>>> syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem cukru,
>>> ochłodzić i znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą się cukrem.
>>> Ja mroziłem agrest tak jak truskawki czy wiśnie i zamykałem w
>>> woreczkach foliowych zgrzewarką. Nadaje się na sosy do cista i mięs, ale
>>> głownie zjadałem zmrożony zamiast lodów - całymi miskami.
>>>
>> a zęby Ci nie popękały?
>>
>> kiwiko
>
> Całe życie przygotowywałem się do tego momentu - wszystkie wyrwałem.
> :-))))
> Sadzisz, że jadłem wyjęte prosto z zamrażarki?
>
hihihi, tak właśnie sobie to wyobrażałam ;)
jak je chrupiesz takie zamrożone
kiwiko
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-27 13:45:32 - Panslavista
kiwiko
news:4c270c13$1$17090$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik Panslavista
> news:4c270863$0$17089$65785112@news.neostrada.pl...
>> kiwiko
>> news:4c2700a8$6$19177$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik Panslavista
>>> news:4c249190$0$2603$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> medea
>>>> news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>W jaki sposób można zakonserwować agrest, żeby jak najmniej stracił
>>>>>na formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła agrest w
>>>>>słoikach w taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze słoika pełne
>>>>>jędrne kulki w pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy porównywali je do
>>>>>słodkich winogron. Nie wiem jednak, jak udawało jej się osiągać taki
>>>>>efekt. Może Wy macie pomysł?
>>>>> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
>>>>>
>>>>> Pozdrawiam
>>>>> Ewa
>>>>
>>>> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym gęstym
>>>> syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem cukru,
>>>> ochłodzić i znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą się cukrem.
>>>> Ja mroziłem agrest tak jak truskawki czy wiśnie i zamykałem w
>>>> woreczkach foliowych zgrzewarką. Nadaje się na sosy do cista i mięs,
>>>> ale głownie zjadałem zmrożony zamiast lodów - całymi miskami.
>>>>
>>> a zęby Ci nie popękały?
>>>
>>> kiwiko
>>
>> Całe życie przygotowywałem się do tego momentu - wszystkie wyrwałem.
>> :-))))
>> Sadzisz, że jadłem wyjęte prosto z zamrażarki?
>>
> hihihi, tak właśnie sobie to wyobrażałam ;)
> jak je chrupiesz takie zamrożone
>
> kiwiko
He..he,nawet orzechy gryzę - jeszcze mam kasowniki. ;-)))
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-27 18:58:26 - kiwiko
Użytkownik Panslavista
news:4c2739dd$0$19183$65785112@news.neostrada.pl...
>
> kiwiko
> news:4c270c13$1$17090$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik Panslavista
>> news:4c270863$0$17089$65785112@news.neostrada.pl...
>>> kiwiko
>>> news:4c2700a8$6$19177$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik Panslavista
>>>> news:4c249190$0$2603$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> medea
>>>>> news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>W jaki sposób można zakonserwować agrest, żeby jak najmniej stracił
>>>>>>na formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła agrest w
>>>>>>słoikach w taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze słoika pełne
>>>>>>jędrne kulki w pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy porównywali je do
>>>>>>słodkich winogron. Nie wiem jednak, jak udawało jej się osiągać taki
>>>>>>efekt. Może Wy macie pomysł?
>>>>>> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
>>>>>>
>>>>>> Pozdrawiam
>>>>>> Ewa
>>>>>
>>>>> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym gęstym
>>>>> syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem cukru,
>>>>> ochłodzić i znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą się
>>>>> cukrem.
>>>>> Ja mroziłem agrest tak jak truskawki czy wiśnie i zamykałem w
>>>>> woreczkach foliowych zgrzewarką. Nadaje się na sosy do cista i mięs,
>>>>> ale głownie zjadałem zmrożony zamiast lodów - całymi miskami.
>>>>>
>>>> a zęby Ci nie popękały?
>>>>
>>>> kiwiko
>>>
>>> Całe życie przygotowywałem się do tego momentu - wszystkie wyrwałem.
>>> :-))))
>>> Sadzisz, że jadłem wyjęte prosto z zamrażarki?
>>>
>> hihihi, tak właśnie sobie to wyobrażałam ;)
>> jak je chrupiesz takie zamrożone
>>
>> kiwiko
>
> He..he,nawet orzechy gryzę - jeszcze mam kasowniki. ;-)))
>
zęby są bardzo ważne :)
kiwiko
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-27 19:51:03 - Panslavista
kiwiko
news:4c27832b$3$17086$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik Panslavista
> news:4c2739dd$0$19183$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> kiwiko
>> news:4c270c13$1$17090$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik Panslavista
>>> news:4c270863$0$17089$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> kiwiko
>>>> news:4c2700a8$6$19177$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> Użytkownik Panslavista
>>>>> news:4c249190$0$2603$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>
>>>>>> medea
>>>>>> news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>W jaki sposób można zakonserwować agrest, żeby jak najmniej stracił
>>>>>>>na formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła agrest w
>>>>>>>słoikach w taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze słoika pełne
>>>>>>>jędrne kulki w pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy porównywali je do
>>>>>>>słodkich winogron. Nie wiem jednak, jak udawało jej się osiągać taki
>>>>>>>efekt. Może Wy macie pomysł?
>>>>>>> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
>>>>>>>
>>>>>>> Pozdrawiam
>>>>>>> Ewa
>>>>>>
>>>>>> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym
>>>>>> gęstym syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem
>>>>>> cukru, ochłodzić i znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą
>>>>>> się cukrem.
>>>>>> Ja mroziłem agrest tak jak truskawki czy wiśnie i zamykałem w
>>>>>> woreczkach foliowych zgrzewarką. Nadaje się na sosy do cista i mięs,
>>>>>> ale głownie zjadałem zmrożony zamiast lodów - całymi miskami.
>>>>>>
>>>>> a zęby Ci nie popękały?
>>>>>
>>>>> kiwiko
>>>>
>>>> Całe życie przygotowywałem się do tego momentu - wszystkie wyrwałem.
>>>> :-))))
>>>> Sadzisz, że jadłem wyjęte prosto z zamrażarki?
>>>>
>>> hihihi, tak właśnie sobie to wyobrażałam ;)
>>> jak je chrupiesz takie zamrożone
>>>
>>> kiwiko
>>
>> He..he,nawet orzechy gryzę - jeszcze mam kasowniki. ;-)))
>>
> zęby są bardzo ważne :)
>
> kiwiko
To Pan Bóg stworzyłby je ze stali nierdzewnej... :-)))
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-27 20:00:54 - kiwiko
Użytkownik Panslavista
news:4c278f88$0$17091$65785112@news.neostrada.pl...
>
> kiwiko
> news:4c27832b$3$17086$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik Panslavista
>> news:4c2739dd$0$19183$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> kiwiko
>>> news:4c270c13$1$17090$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik Panslavista
>>>> news:4c270863$0$17089$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> kiwiko
>>>>> news:4c2700a8$6$19177$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>
>>>>>> Użytkownik Panslavista
>>>>>> news:4c249190$0$2603$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>
>>>>>>> medea
>>>>>>> news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>W jaki sposób można zakonserwować agrest, żeby jak najmniej
>>>>>>>>stracił na formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła
>>>>>>>>agrest w słoikach w taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze
>>>>>>>>słoika pełne jędrne kulki w pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy
>>>>>>>>porównywali je do słodkich winogron. Nie wiem jednak, jak udawało
>>>>>>>>jej się osiągać taki efekt. Może Wy macie pomysł?
>>>>>>>> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Pozdrawiam
>>>>>>>> Ewa
>>>>>>>
>>>>>>> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym
>>>>>>> gęstym syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem
>>>>>>> cukru, ochłodzić i znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą
>>>>>>> się cukrem.
>>>>>>> Ja mroziłem agrest tak jak truskawki czy wiśnie i zamykałem w
>>>>>>> woreczkach foliowych zgrzewarką. Nadaje się na sosy do cista i mięs,
>>>>>>> ale głownie zjadałem zmrożony zamiast lodów - całymi miskami.
>>>>>>>
>>>>>> a zęby Ci nie popękały?
>>>>>>
>>>>>> kiwiko
>>>>>
>>>>> Całe życie przygotowywałem się do tego momentu - wszystkie wyrwałem.
>>>>> :-))))
>>>>> Sadzisz, że jadłem wyjęte prosto z zamrażarki?
>>>>>
>>>> hihihi, tak właśnie sobie to wyobrażałam ;)
>>>> jak je chrupiesz takie zamrożone
>>>>
>>>> kiwiko
>>>
>>> He..he,nawet orzechy gryzę - jeszcze mam kasowniki. ;-)))
>>>
>> zęby są bardzo ważne :)
>>
>> kiwiko
>
> To Pan Bóg stworzyłby je ze stali nierdzewnej... :-)))
>
wybacz, ale nie masz racji
prawda jest taka: jak długo mamy wszystkie zęby tak długo jesteśmy zdrowi
ale do łupanie orzechów nie są nam potrzebne ;)
kiwiko
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-27 21:18:50 - Panslavista
news:4c2791cf$1$19179$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik Panslavista
> news:4c278f88$0$17091$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> kiwiko
>> news:4c27832b$3$17086$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik Panslavista
>>> news:4c2739dd$0$19183$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> kiwiko
>>>> news:4c270c13$1$17090$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> Użytkownik Panslavista
>>>>> news:4c270863$0$17089$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> kiwiko
>>>>>> news:4c2700a8$6$19177$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>
>>>>>>> Użytkownik Panslavista
>>>>>>> news:4c249190$0$2603$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>
>>>>>>>> medea
>>>>>>>> news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>>W jaki sposób można zakonserwować agrest, żeby jak najmniej
>>>>>>>>>stracił na formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła
>>>>>>>>>agrest w słoikach w taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze
>>>>>>>>>słoika pełne jędrne kulki w pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy
>>>>>>>>>porównywali je do słodkich winogron. Nie wiem jednak, jak udawało
>>>>>>>>>jej się osiągać taki efekt. Może Wy macie pomysł?
>>>>>>>>> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Pozdrawiam
>>>>>>>>> Ewa
>>>>>>>>
>>>>>>>> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym
>>>>>>>> gęstym syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem
>>>>>>>> cukru, ochłodzić i znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą
>>>>>>>> się cukrem.
>>>>>>>> Ja mroziłem agrest tak jak truskawki czy wiśnie i zamykałem w
>>>>>>>> woreczkach foliowych zgrzewarką. Nadaje się na sosy do cista i
>>>>>>>> mięs, ale głownie zjadałem zmrożony zamiast lodów - całymi miskami.
>>>>>>>>
>>>>>>> a zęby Ci nie popękały?
>>>>>>>
>>>>>>> kiwiko
>>>>>>
>>>>>> Całe życie przygotowywałem się do tego momentu - wszystkie wyrwałem.
>>>>>> :-))))
>>>>>> Sadzisz, że jadłem wyjęte prosto z zamrażarki?
>>>>>>
>>>>> hihihi, tak właśnie sobie to wyobrażałam ;)
>>>>> jak je chrupiesz takie zamrożone
>>>>>
>>>>> kiwiko
>>>>
>>>> He..he,nawet orzechy gryzę - jeszcze mam kasowniki. ;-)))
>>>>
>>> zęby są bardzo ważne :)
>>>
>>> kiwiko
>>
>> To Pan Bóg stworzyłby je ze stali nierdzewnej... :-)))
>>
> wybacz, ale nie masz racji
> prawda jest taka: jak długo mamy wszystkie zęby tak długo jesteśmy zdrowi
> ale do łupanie orzechów nie są nam potrzebne ;)
Hm, trochę racji w tym jest. Młoda kobieta też się podoba, ale na starość to
już nie każda...
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-27 21:32:52 - kiwiko
Użytkownik Panslavista
news:4c27a41d$0$17099$65785112@news.neostrada.pl...
> kiwiko
> news:4c2791cf$1$19179$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik Panslavista
>> news:4c278f88$0$17091$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> kiwiko
>>> news:4c27832b$3$17086$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik Panslavista
>>>> news:4c2739dd$0$19183$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> kiwiko
>>>>> news:4c270c13$1$17090$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>
>>>>>> Użytkownik Panslavista
>>>>>> news:4c270863$0$17089$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> kiwiko
>>>>>>> news:4c2700a8$6$19177$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>
>>>>>>>> Użytkownik Panslavista
>>>>>>>> news:4c249190$0$2603$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> medea
>>>>>>>>> news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>>>W jaki sposób można zakonserwować agrest, żeby jak najmniej
>>>>>>>>>>stracił na formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła
>>>>>>>>>>agrest w słoikach w taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze
>>>>>>>>>>słoika pełne jędrne kulki w pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy
>>>>>>>>>>porównywali je do słodkich winogron. Nie wiem jednak, jak udawało
>>>>>>>>>>jej się osiągać taki efekt. Może Wy macie pomysł?
>>>>>>>>>> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Pozdrawiam
>>>>>>>>>> Ewa
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym
>>>>>>>>> gęstym syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem
>>>>>>>>> cukru, ochłodzić i znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą
>>>>>>>>> się cukrem.
>>>>>>>>> Ja mroziłem agrest tak jak truskawki czy wiśnie i zamykałem w
>>>>>>>>> woreczkach foliowych zgrzewarką. Nadaje się na sosy do cista i
>>>>>>>>> mięs, ale głownie zjadałem zmrożony zamiast lodów - całymi
>>>>>>>>> miskami.
>>>>>>>>>
>>>>>>>> a zęby Ci nie popękały?
>>>>>>>>
>>>>>>>> kiwiko
>>>>>>>
>>>>>>> Całe życie przygotowywałem się do tego momentu - wszystkie wyrwałem.
>>>>>>> :-))))
>>>>>>> Sadzisz, że jadłem wyjęte prosto z zamrażarki?
>>>>>>>
>>>>>> hihihi, tak właśnie sobie to wyobrażałam ;)
>>>>>> jak je chrupiesz takie zamrożone
>>>>>>
>>>>>> kiwiko
>>>>>
>>>>> He..he,nawet orzechy gryzę - jeszcze mam kasowniki. ;-)))
>>>>>
>>>> zęby są bardzo ważne :)
>>>>
>>>> kiwiko
>>>
>>> To Pan Bóg stworzyłby je ze stali nierdzewnej... :-)))
>>>
>> wybacz, ale nie masz racji
>> prawda jest taka: jak długo mamy wszystkie zęby tak długo jesteśmy zdrowi
>> ale do łupanie orzechów nie są nam potrzebne ;)
>
> Hm, trochę racji w tym jest. Młoda kobieta też się podoba, ale na starość
> to już nie każda...
>
no właśnie :)
kiwiko
Re: Jak przechować agrest?
2010-06-27 22:26:19 - Bożena
news:4c2484c4$0$19164$65785112@news.neostrada.pl...
>W jaki sposób można zakonserwować agrest, żeby jak najmniej stracił na
>formie i witaminach? Pamiętam, że moja śp. Mama robiła agrest w słoikach w
>taki sposób, że potem można było wyciągnąć ze słoika pełne jędrne kulki w
>pysznej słodkiej zalewie. Niektórzy porównywali je do słodkich winogron.
>Nie wiem jednak, jak udawało jej się osiągać taki efekt. Może Wy macie
>pomysł?
> Chciałabym, żeby można było później używać owoców np. do ciasta.
Ewo, mi to wygląda na agrest w soku własnym czyli agrest obrać z ogonków,
ponakłuwać igłą, ułożyć w słoikach, zalać gorącym syropem/wodą/musem
agrestowym/sokiem jakimś (niepotrzebne skreślić) i zapasteryzować. Ilość
cukru wedle gustu.
Bożena.