KTO WIE...

Panslavista Data ostatniej zmiany: 2010-06-12 17:00:10

KTO WIE...

2010-06-11 11:29:12 - Panslavista

Mam zapytanie od starego żyda z Anglii, który jest przykuty do wózka
inwalidzkiego. Prosił syna, o znalezienie śledzi, a jak to nie będzie
możliwe to przynajmniej przepisu na nie) o nazwie szmolc herring' rzekomo
pochodzące z Ukrainy.





Re: KTO WIE...

2010-06-11 12:05:33 - Maseł

On 2010-06-11 11:29, Panslavista wrote:
> szmolc herring

sledz i smalec (bo to pewnikiem po kaszubsku)

www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/kuchnia-z-okrasa/porady/sledz-po-kaszubsku/958429

Najbardziej znanym daniem ze śledzi był niegdyś ?sledz ze sztopką?. Po
usmażeniu na patelni śledzi w łoju lub smalcu pieczono cebulę, dodawano
trochę tłuszczu i mąki, cały czas mieszając. Podsmażano następnie na
złoty kolor i zalewano śledziową wodą z beczki, tak aby powstał
zawiesisty sos.


Pozdro

Maseł



Re: KTO WIE...

2010-06-11 12:21:53 - Panslavista


Maseł wrote in message
news:4a4913df7ea81b8e999ffdade4c9afe7@masel.cs.put.poznan.pl...
> On 2010-06-11 11:29, Panslavista wrote:
>> szmolc herring
>
> sledz i smalec (bo to pewnikiem po kaszubsku)
>
> www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/kuchnia-z-okrasa/porady/sledz-po-kaszubsku/958429
>
> Najbardziej znanym daniem ze śledzi był niegdyś sledz ze sztopką. Po
> usmażeniu na patelni śledzi w łoju lub smalcu pieczono cebulę, dodawano
> trochę tłuszczu i mąki, cały czas mieszając. Podsmażano następnie na
> złoty kolor i zalewano śledziową wodą z beczki, tak aby powstał
> zawiesisty sos.
>
>
> Pozdro
>
> Maseł

Nie, to był śledź z solanki - mięso bardzo ciemne, krajane w paski i z
dodatkiem cebuli zjadane. To stary człowiek, syn mówi, że bardzo miły,
Myślę, że koszerny, więc wydaje mi się że nie chodziło o smalec a o
smalenie - czyli mógł być podwędzany i trzymany w solance.





Re: KTO WIE...

2010-06-11 12:35:03 - Bbjk

Panslavista pisze:

>
> Nie, to był śledź z solanki - mięso bardzo ciemne, krajane w paski i z
> dodatkiem cebuli zjadane. To stary człowiek, syn mówi, że bardzo miły,
> Myślę, że koszerny, więc wydaje mi się że nie chodziło o smalec a o
> smalenie - czyli mógł być podwędzany i trzymany w solance.

No to może siekane śledzie z cebulą? Ale skąd ten ''szmolc?
Typowa potrawa ubogich Żydów galicyjskich.
Przepis wg książki Cymes Katarzyny Pospieszyńskiej: wymoczone śledzie
odfiletować, śledzie, cebulę, jajka na twardo posiekać, pozbawione
skórki kromki pszennej bułki polać octem, dodać do śledzia, dodać olej,
trochę cukru - jeść na zimno.

Szmolc dotyczy tłuszczu, jeśli to z jidysz.
--
BBjk



Re: KTO WIE...

2010-06-12 01:49:59 - Dariusz K. Ładziak

Użytkownik Panslavista napisał:

> Nie, to był śledź z solanki - mięso bardzo ciemne, krajane w paski i z
> dodatkiem cebuli zjadane. To stary człowiek, syn mówi, że bardzo miły,
> Myślę, że koszerny, więc wydaje mi się że nie chodziło o smalec a o
> smalenie - czyli mógł być podwędzany i trzymany w solance.

Ale w kuchni żydowskiej używa się smalcu, jak najbardziej - tyle że
koszernego, gęsiego.

--
Darek




Re: KTO WIE...

2010-06-12 06:27:58 - Panslavista

Dariusz K. Ładziak wrote in message
news:4c12cb5e$0$2591$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Panslavista napisał:

> Nie, to był śledź z solanki - mięso bardzo ciemne, krajane w paski i
> z
> dodatkiem cebuli zjadane. To stary człowiek, syn mówi, że bardzo miły,
> Myślę, że koszerny, więc wydaje mi się że nie chodziło o smalec a o
> smalenie - czyli mógł być podwędzany i trzymany w solance.

Ale w kuchni żydowskiej używa się smalcu, jak najbardziej - tyle że
koszernego, gęsiego.

Tyle o koszernych to ja nauczyłem się na grupach...
--
Darek





Re: KTO WIE...

2010-06-11 12:22:19 - Bbjk

Maseł pisze:
> On 2010-06-11 11:29, Panslavista wrote:
>> szmolc herring
>
> sledz i smalec (bo to pewnikiem po kaszubsku)

W jidysz.
Smalec jedynie gęsi, chyba, ze pan proszący o przepis nie przestrzega
koszeru.
--
BBjk



Re: KTO WIE...

2010-06-11 12:30:20 - Panslavista


Bbjk wrote in message
news:hut2or$oju$2@inews.gazeta.pl...
> Maseł pisze:
>> On 2010-06-11 11:29, Panslavista wrote:
>>> szmolc herring
>>
>> sledz i smalec (bo to pewnikiem po kaszubsku)
>
> W jidysz.
> Smalec jedynie gęsi, chyba, ze pan proszący o przepis nie przestrzega
> koszeru.
> --
> BBjk

Tego nie wiem, za to wiem, że podobno nowoczesny, opowiadał o swoich
córkach, z których jedna chodziła do szkoły żydowskiej i jest niereligijna i
druga, która uczyła się w szkole ogólnej i jest prawie ortodoksyjna.





Re: KTO WIE...

2010-06-11 12:21:03 - Bbjk

Panslavista pisze:
> Mam zapytanie od starego żyda z Anglii, który jest przykuty do wózka
> inwalidzkiego. Prosił syna, o znalezienie śledzi, a jak to nie będzie
> możliwe to przynajmniej przepisu na nie) o nazwie szmolc herring' rzekomo
> pochodzące z Ukrainy.

To mogą być śledzie smażone w maśle topionym, podaję wg Kuchni koszernej
Rebekki Wolf, cytuję:
''Duże, mocno solone śledzie przez 24 godziny moczymy w wodzie,
rozkrajawszy im przedtem możliwie na niewielkiej przestrzeni brzuch i
należycie oczyściwszy. By je następnie po moczeniu należycie wysuszyć
nawlekamy je na nitkę i na noc wieszamy w ciepłe miejsce. A teraz
przyrządzamy nadzienie z tartego razowego chleba, zbrązowionego
uprzednio w maśle, z pieprzu, soli i paru jajek. Nadzienie to musi mieć
dość ostry smak. Napełniamy nim brzuch śledzia, ostrożnie zaszywamy lub
obwiązujemy nitką, maczamy takiego śledzia kilka razy w żółtkach i mące
i smażymy go na maśle do brązowego koloru. Przed podaniem na stół trzeba
usunąć starannie wszystkie nitki''.

Szmolc (schmolz(en), schmelzen) = topić się, szmolc to może również
być smalec (Schmalz), w tym przypadku gęsi.
--
BBjk



Re: KTO WIE...

2010-06-11 14:12:55 - E.

Panslavista pisze:
> Mam zapytanie od starego żyda z Anglii, który jest przykuty do wózka
> inwalidzkiego. Prosił syna, o znalezienie śledzi, a jak to nie będzie
> możliwe to przynajmniej przepisu na nie) o nazwie szmolc herring' rzekomo
> pochodzące z Ukrainy.
>
>
A mnie się wydawało, że Ty nie znosisz żydów.
Poproszę córkę, by podpytała koleżankę w szkole - rodzina ortodoksyjnych
żydów - może będą wiedzieć.

E.



Re: KTO WIE...

2010-06-11 15:21:51 - Panslavista


E. wrote in message
news:hut987$fc1$1@news.net.icm.edu.pl...
> Panslavista pisze:
>> Mam zapytanie od starego żyda z Anglii, który jest przykuty do wózka
>> inwalidzkiego. Prosił syna, o znalezienie śledzi, a jak to nie będzie
>> możliwe to przynajmniej przepisu na nie) o nazwie szmolc herring'
>> rzekomo pochodzące z Ukrainy.
> A mnie się wydawało, że Ty nie znosisz żydów.
> Poproszę córkę, by podpytała koleżankę w szkole - rodzina ortodoksyjnych
> żydów - może będą wiedzieć.
>
> E.

E tam, nie chcecie rozumieć, co do was mówię. Najprościej się obrazić i
zabetonować w okopach...
A pierwsze kłamstwo do usunięcia - jako naród nie jesteście żadnymi Żydami.
Tylko Chazarami - czyli tureckiego pochodzenia i religii talmudycznej, która
do was dotarła z okolic Iraku (Babilon) i Iranu (Persja).





Re: KTO WIE...

2010-06-11 15:26:30 - E.

Panslavista pisze:

>> Poproszę córkę, by podpytała koleżankę w szkole - rodzina ortodoksyjnych
>> żydów - może będą wiedzieć.
>>
>> E.
>
> E tam, nie chcecie rozumieć, co do was mówię. Najprościej się obrazić i
> zabetonować w okopach...

> A pierwsze kłamstwo do usunięcia - jako naród nie jesteście żadnymi Żydami.

Nie jesteście? Do mnie piszesz? Ja akurat z żydami nie mam nic
wspólnego. A szkoda - może bylaby majętniejsza ;)

> Tylko Chazarami - czyli tureckiego pochodzenia i religii talmudycznej, która
> do was dotarła z okolic Iraku (Babilon) i Iranu (Persja).

Za slabo znam, by się wypowiadać.
Teoria mówi, że od Judy.

E.



Re: KTO WIE...

2010-06-11 15:30:10 - Panslavista


E. wrote in message
news:hutdi6$nud$2@news.net.icm.edu.pl...
> Panslavista pisze:
>
>>> Poproszę córkę, by podpytała koleżankę w szkole - rodzina ortodoksyjnych
>>> żydów - może będą wiedzieć.
>>>
>>> E.
>>
>> E tam, nie chcecie rozumieć, co do was mówię. Najprościej się obrazić i
>> zabetonować w okopach...
>
>> A pierwsze kłamstwo do usunięcia - jako naród nie jesteście żadnymi
>> Żydami.
>
> Nie jesteście? Do mnie piszesz? Ja akurat z żydami nie mam nic wspólnego.
> A szkoda - może bylaby majętniejsza ;)
>
>> Tylko Chazarami - czyli tureckiego pochodzenia i religii talmudycznej,
>> która do was dotarła z okolic Iraku (Babilon) i Iranu (Persja).
>
> Za slabo znam, by się wypowiadać.
> Teoria mówi, że od Judy.
>
> E.

Przedstawiasz typowy dla nich poziom wiedzy... Nie mając innej teorii tylko
przyswojoną z religią...





Re: KTO WIE...

2010-06-11 15:38:18 - E.

Panslavista pisze:

>> Nie jesteście? Do mnie piszesz? Ja akurat z żydami nie mam nic wspólnego.
>> A szkoda - może bylaby majętniejsza ;)

> Przedstawiasz typowy dla nich poziom wiedzy... Nie mając innej teorii tylko
> przyswojoną z religią...
>
>
Nie sądzę, myślę, że mój poziom wiedzy na temat zydów jest żaden.
Dlatego się nie wypowiadam.

E.



Re: KTO WIE...

2010-06-12 15:34:24 - WMP


Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
news:4c1201ed$0$2584$65785112@news.neostrada.pl...
> Mam zapytanie od starego żyda z Anglii, który jest przykuty do wózka
> inwalidzkiego. Prosił syna, o znalezienie śledzi, a jak to nie będzie
> możliwe to przynajmniej przepisu na nie) o nazwie szmolc herring' rzekomo
> pochodzące z Ukrainy.

niech grubej bercie powącha pizdę. Będize miał namiastkę śledzia



Re: KTO WIE...

2010-06-12 17:00:10 - Panslavista


WMP wrote in message
news:12b2c188e178c4ce74c4ee835ff8a3d7@www.curva.com...
>
> Użytkownik Panslavista napisał w wiadomości
> news:4c1201ed$0$2584$65785112@news.neostrada.pl...
>> Mam zapytanie od starego żyda z Anglii, który jest przykuty do wózka
>> inwalidzkiego. Prosił syna, o znalezienie śledzi, a jak to nie będzie
>> możliwe to przynajmniej przepisu na nie) o nazwie szmolc herring'
>> rzekomo pochodzące z Ukrainy.
>
> niech grubej bercie powącha pizdę. Będize miał namiastkę śledzia

Starty człowiek (80 lat), na wózku - trzasnął mu kręgosłup. Przyjacielski
nam, Polakom.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS