Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 10:00:53 - cherokee
majonezu? Taka typowo polska z kapusty, marchewki itd.
Chodzi mi glownie o techniczna strone przepisu, bo zawsze kapusta
wychodzi mi twarda i malo soczysta. Wiem, ze medea zaczela podobny watek
ponizej, ale glownie chodzi mi o surowki z kapusty.
BTW ciekawe jak poszlo z karmieniem obcokrajowcow, bo z wlasnego
podworka wiem, ze sie krzywia na surowizne.
pozdr
cherokee
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 10:30:09 - medea
> Moze ktos podzielic sie przepisem na dobra surowke z kapusty bez
> majonezu? Taka typowo polska z kapusty, marchewki itd.
> Chodzi mi glownie o techniczna strone przepisu, bo zawsze kapusta
> wychodzi mi twarda i malo soczysta. Wiem, ze medea zaczela podobny watek
> ponizej, ale glownie chodzi mi o surowki z kapusty.
Ja swoją cienko poszatkowałam, zasoliłam i zostawiłam na noc w lodówce.
Dzisiaj dodam marchewkę, koperek i doprawię. Zobaczymy, jaki będzie efekt.
> BTW ciekawe jak poszlo z karmieniem obcokrajowcow, bo z wlasnego
> podworka wiem, ze sie krzywia na surowizne.
Obiad (późny) dopiero dzisiaj, więc relacja najpewniej będzie jutro, ew.
dziś późnym wieczorem. ;)
Ewa
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 10:48:06 - Misiek
Użytkownik medea
news:4c10a28e$0$19161$65785112@news.neostrada.pl...
> cherokee pisze:
>> Moze ktos podzielic sie przepisem na dobra surowke z kapusty bez
>> majonezu? Taka typowo polska z kapusty, marchewki itd.
>> Chodzi mi glownie o techniczna strone przepisu, bo zawsze kapusta
>> wychodzi mi twarda i malo soczysta. Wiem, ze medea zaczela podobny watek
>> ponizej, ale glownie chodzi mi o surowki z kapusty.
>
> Ja swoją cienko poszatkowałam, zasoliłam i zostawiłam na noc w lodówce.
> Dzisiaj dodam marchewkę, koperek i doprawię. Zobaczymy, jaki będzie efekt.
>
>> BTW ciekawe jak poszlo z karmieniem obcokrajowcow, bo z wlasnego podworka
>> wiem, ze sie krzywia na surowizne.
>
> Obiad (późny) dopiero dzisiaj, więc relacja najpewniej będzie jutro, ew.
> dziś późnym wieczorem. ;)
>
> Ewa
Drobno poszatkowana kapusta, takaz marchewka, sporo soku z cytryny i
sostawic na 1 dzien, otrzymany sok mozna pozniej zlac, ale niekoniecznie.
Doprawic do smaku sola, pieprzem cukrem (SIC!), mozna odrobine miodu
zamiast cukru, mozna tez dodac starte jablko i rodzynki jesli ktos lubi :-)
Smacznego :-)
p.s. a sprobujcie dodac smietany... kwasnej, gestej tlustej smietany...
36-tki...
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 10:51:06 - Bbjk
> Obiad (późny) dopiero dzisiaj, więc relacja najpewniej będzie jutro, ew.
> dziś późnym wieczorem. ;)
A co na deser?
U nas ostatnio przyjezdni goście byli podejmowani posiłkami na luzie i
na powietrzu (dwie osoby, nie oficjalni, tylko zaprzyjaźnieni)dostali
pierwszego dnia na obiad owoce morza z makaronem, doprawione pomidorami,
odrobiną czosnku i utartego imbiru, oczywiście smażone w oliwie, na
kolację ziemniaki upieczone w folii w ognisku, podane z kawiorem i
masłem (włoski sposób), kolejnego dnia na obiad zrobiłam wiejskie
duszone kurczaki z maślakami w sosie + kasza gryczana i zwyczajna
tradycyjna mizeria, wcześniej przystawki (domowy pasztet, jarzyny z
octu, oliwki), na deser ciasteczka Kruszyny z konfiturą z róży,
truskawki, kawa i inne napoje.
Byli bardzo zadowoleni. A piszę o tym dlatego, że takie proste jedzenie,
często wypraktykowane i robione jak dla siebie o wiele lepiej wychodzi
i smakuje, niż jakieś bardzo wymyślne i z wyczytanych przepisów. Jestem
pewna, że Twoje zrazy będą świetnie przyjęte, ale na relację i tak czekam.
--
BBjk
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 11:13:20 - medea
> medea pisze:
>
>> Obiad (późny) dopiero dzisiaj, więc relacja najpewniej będzie jutro,
>> ew. dziś późnym wieczorem. ;)
>
> A co na deser?
W sezonie - tylko i wyłącznie biszkopt z bitą śmietaną połączoną ze
świeżymi truskawkami, a na tym galaretka z truskawkami. :) Już się chłodzi.
> U nas ostatnio przyjezdni goście byli podejmowani posiłkami na luzie i
> na powietrzu (dwie osoby, nie oficjalni, tylko zaprzyjaźnieni)dostali
U nas będzie gościć najwyższe szefostwo mojego męża z małżonką, dlatego
tak się stresuję. ;)
> pierwszego dnia na obiad owoce morza z makaronem, doprawione pomidorami,
> odrobiną czosnku i utartego imbiru, oczywiście smażone w oliwie, na
> kolację ziemniaki upieczone w folii w ognisku, podane z kawiorem i
> masłem (włoski sposób), kolejnego dnia na obiad zrobiłam wiejskie
> duszone kurczaki z maślakami w sosie + kasza gryczana i zwyczajna
> tradycyjna mizeria, wcześniej przystawki (domowy pasztet, jarzyny z
> octu, oliwki), na deser ciasteczka Kruszyny z konfiturą z róży,
> truskawki, kawa i inne napoje.
> Byli bardzo zadowoleni.
Wcale im się nie dziwię. :)
> A piszę o tym dlatego, że takie proste jedzenie,
Brzmi wyśmienicie i wcale nie tak zwyczajnie. O wiele wykwintniej od
moich zrazów.
Obiad na świeżym powietrzu w ogóle nie wchodzi w grę, ponieważ od
wczesnego wieczora (od mniej więcej 17:00) nie da się wysiedzieć na
tarasie dłużej niż 10 minut z powodu plagi komarów. Makabra!
Ewa
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 11:32:50 - Bbjk
> U nas będzie gościć najwyższe szefostwo mojego męża z małżonką, dlatego
> tak się stresuję. ;)
No to nic dziwnego, trzymam kciuki.
> Brzmi wyśmienicie i wcale nie tak zwyczajnie. O wiele wykwintniej od
> moich zrazów.
No nie wiem, często to robimy dla siebie, tzn. owoce morza z makaronem w
rozmaitych wariantach, bo i szybko i smacznie, a ten kawior z
ziemniakami świetnie smakuje i też jest niewyszukany (upieczone
ziemniaki oczywiście w skórkach w połówkach na talerze, każdemu kupka
kawioru i kawałek świeżego masła, sól), choć może samo słowo kawior
brzmi snobistycznie.
> Obiad na świeżym powietrzu w ogóle nie wchodzi w grę, ponieważ od
> wczesnego wieczora (od mniej więcej 17:00) nie da się wysiedzieć na
> tarasie dłużej niż 10 minut z powodu plagi komarów.
Skuteczne odkrycie tej wiosny: żel Mugga (roll-on) kupowany w aptece. Te
komary są wszędzie!
--
BBjk
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 14:42:41 - Misiek
Użytkownik Bbjk
news:huqbgi$kdr$1@inews.gazeta.pl...
> medea pisze:
>
>
> No nie wiem, często to robimy dla siebie, tzn. owoce morza z makaronem w
> rozmaitych wariantach, bo i szybko i smacznie, a ten kawior z ziemniakami
> świetnie smakuje i też jest niewyszukany (upieczone ziemniaki oczywiście w
> skórkach w połówkach na talerze, każdemu kupka kawioru i kawałek świeżego
> masła, sól), choć może samo słowo kawior brzmi snobistycznie.
A jesli znajda sie osoby nie jadajace owocow morza? (a tak, sa takie, sam
znam wiele takich lacznie z moja zona. One i kawioru nie jadaja... chociaz -
zaznaczam- dla mnie to wszystko brzmi diabelnie smakowicie...)
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 14:50:32 - Bbjk
> A jesli znajda sie osoby nie jadajace owocow morza? (a tak, sa takie,
> sam znam wiele takich lacznie z moja zona. One i kawioru nie jadaja...
> chociaz - zaznaczam- dla mnie to wszystko brzmi diabelnie smakowicie...)
Przecież to dajemy osobom znanym i znając ich kulinarne upodobania,
obcym nic kontrowersyjnego. I zawsze wcześniej upewniam się, czy jadają
to, co zamierzam podać, bo ludzie maja rozmaite zamiłowania i fobie.
--
BBjk
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 14:59:32 - E.
> A jesli znajda sie osoby nie jadajace owocow morza? (a tak, sa takie,
> sam znam wiele takich lacznie z moja zona. One i kawioru nie jadaja...
> chociaz - zaznaczam- dla mnie to wszystko brzmi diabelnie smakowicie...)
>
Właśnie. Przygotowując ślubne menu myślalam, że skoro już goście zjadą z
Górnego i Dolnego Śląska a niektórzy aż z dalekiego zachodu, to podamy
im rybę - niech czują, że są nad morzem.
Ale właściciel knajpy zauwazył, że ryby to nie każdy lubi... i
ostatecznie wybraliśmy wariant optymalny - ryby na przystawkę, rosół i
tradycyjne mięsiwo na obiad. Wystarczyło, że zieleninę trzeba było
podawać oddzielnie, bo jedni uwielbiają a inni zielonych ziemniaków nie
ruszą.
E.
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 16:12:03 - medea
> A jesli znajda sie osoby nie jadajace owocow morza? (a tak, sa takie,
> sam znam wiele takich lacznie z moja zona. One i kawioru nie jadaja...
Ja jestem takim przypadkiem. Początkowo myślałam, że jestem uprzedzona,
ale zaczynam podejrzewać u siebie jakąś alergię. Nie trawię _żadnych_
owoców morza ani tak popularnego teraz sushi. Zawsze mam rewolucje
żołądkowe po tym, choćbym zjadła mikroskopijne ilości. Ostatnio u
znajomych zjadłam dosłownie dwie malutkie małże i jakiś rulonik
zawinięty w glon. Cierpiałam całą noc.
Pominę, że dla mnie nie jest to żadna rewelacja smakowa, więc aż tak mi
nie szkoda, ale ludzie się mi dziwią. No i mąż niezbyt zadowolony z
takiej sytuacji, bo on z kolei uwielbia krewetki i kawior, a ja raczej
nie przyrządzam niczego, czego sama nie jadam (nie z egoizmu, ale jak
czegoś nie czuję, to nie za bardzo potrafię).
Aha, kawioru też nie lubię. ;)
Ewa
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 17:41:55 - E.
>> A jesli znajda sie osoby nie jadajace owocow morza? (a tak, sa takie,
>> sam znam wiele takich lacznie z moja zona. One i kawioru nie jadaja...
>
> Ja jestem takim przypadkiem. Początkowo myślałam, że jestem uprzedzona,
> ale zaczynam podejrzewać u siebie jakąś alergię. Nie trawię _żadnych_
> owoców morza ani tak popularnego teraz sushi. Zawsze mam rewolucje
> żołądkowe po tym, choćbym zjadła mikroskopijne ilości.
Zaryzykowałam z sushi kiedyś, w podobno dobrej sushi-knajpce w
Warszawie. Nawet mi smakowało. Do czasu, gdy wsiadłam do auta, by wracać
do domu... w połowie drogi szukalam już tylko CPN-u, by się tego pozbyć.
Ale tam chyba byla ryba maslana - ponoć ciężkostrawna. Bo generalnie
małże i ośmiorniczki mi nie szkodzą.
E.
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 17:44:52 - Bbjk
> Zaryzykowałam z sushi kiedyś, w podobno dobrej sushi-knajpce w
> Warszawie. Nawet mi smakowało. Do czasu, gdy wsiadłam do auta, by wracać
> do domu... w połowie drogi szukalam już tylko CPN-u, by się tego pozbyć.
> Ale tam chyba byla ryba maslana - ponoć ciężkostrawna. Bo generalnie
> małże i ośmiorniczki mi nie szkodzą.
Ryby to silne alergeny, owoce morza w mniejszym stopniu, ale też znam
uczulonych.
www.alergia-pokarmowa.med.pl/lek_alerg_ryby.html
--
BBjk
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 23:01:22 - medea
> Zaryzykowałam z sushi kiedyś, w podobno dobrej sushi-knajpce w
> Warszawie. Nawet mi smakowało. Do czasu, gdy wsiadłam do auta, by wracać
> do domu... w połowie drogi szukalam już tylko CPN-u, by się tego pozbyć.
> Ale tam chyba byla ryba maslana - ponoć ciężkostrawna. Bo generalnie
> małże i ośmiorniczki mi nie szkodzą.
Miałam podobny przypadek. Wybraliśmy się z mężem z okazji moich urodzin
2 lata temu do restauracji sushi. Zostawiliśmy tam kupę forsy. Nawet
nawet mi smakowało, ale bez rewelacji. Całą następną noc przytulałam się
do klopa. :(
Ewa
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 11:28:41 - medea
> często wypraktykowane i robione jak dla siebie o wiele lepiej wychodzi
> i smakuje, niż jakieś bardzo wymyślne i z wyczytanych przepisów. Jestem
> pewna, że Twoje zrazy będą świetnie przyjęte, ale na relację i tak czekam.
Aha, właśnie zrazy są moim popisowym numerem, dlatego wybór padł na nie. ;)
Ewa
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 10:45:12 - Panslavista
news:XY0Qn.415$234.375@newsfe11.ams2...
> Moze ktos podzielic sie przepisem na dobra surowke z kapusty bez
Najprostsza technologia byla juz podana. Ale powtórze - rano cieniutko
zszatkowac kapuste bardzo ostrym nozem, posypac sola w misce, wymieszac i
wstawic do chlodziarki. Co jakis czas pomieszac, w porze bliskiej obiadowej
wycisnac sok z kapusty, gniotac troche, aby byla miekka (soku nie wylewac,
jezeli nie bedzie przesolony to doskonaly napój na upaly). Dodac dodatki,
marchew, jablko, cebule i inne, przyprawy, w najprostszym przypadku pieprz
czarny. Skropic octem winnym lub balsamicznym i olejem. Wymieszac i nakladac
zanim znowu pusci sok - na talerzu nie powinno byc kaluzy. Opcjonalnie
zamiast octu mozna dodac cieniutko poszatkowanej w slomke kolorowej papryki
marynowanej, a nawet troche zalewy z niej.
Ogólnie sól, cukier, ocet, olej.
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 12:05:28 - gdaMa
Pippi):
> Moze ktos podzielic sie przepisem na dobra surowke z kapusty bez
> majonezu? Taka typowo polska z kapusty, marchewki itd.
Podawalam juz w watku medei, ale chetnie powtórze, bo mniamniusna:)
Mloda kapuste poszatkowac, posolic, wymieszac/wymietolic - odstawic na kilka
godzin (mozna na noc).
Nastepnie dodac starta na duzych oczkach rzodkiewke, pokrojona w plastry
dymke ze
szczypiorkiem, duuuuuuzo posiekanego koperku, troche oliwy z oliwek, soku z
cytryny i cukru do smaku - odstawic do przegryzienia.
Oczywiscie najlepsza jest nastepnego dnia.
--
Pozdrawiam,
Magda *gdaMa*
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 12:16:31 - cherokee
pozdr
cherokee
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 17:33:37 - Ikselka
> Moze ktos podzielic sie przepisem na dobra surowke z kapusty bez
> majonezu? Taka typowo polska z kapusty, marchewki itd.
> Chodzi mi glownie o techniczna strone przepisu, bo zawsze kapusta
> wychodzi mi twarda i malo soczysta. Wiem, ze medea zaczela podobny watek
> ponizej, ale glownie chodzi mi o surowki z kapusty.
> BTW ciekawe jak poszlo z karmieniem obcokrajowcow, bo z wlasnego
> podworka wiem, ze sie krzywia na surowizne.
>
> pozdr
>
> cherokee
Bardzo dobra i bajecznie prosta surówka z zielonej, młodej kapusty:
kapustę pokroić w słomkę, cieniutko, posolić niecom wymieszać, lekko ubić,
zostawić na pół godziny aby puśiła sok, skropić obficie oliwą i trochę
octem winnym białym, wsypać pół łyżeczki cukru, wymieszać.
BEZ CEBULI!
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 21:58:20 - Stokrotka
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 22:05:24 - Panslavista
Stokrotka
news:hurg56$n6u$1@news.onet.pl...
>I zamiast octu może być sok z cytryny.
Zmienia smak, ocet tylko zakwasza.
W barszczu czerwonym też wolę ocet.
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 22:20:55 - Stokrotka
>>I zamiast octu może być sok z cytryny.
>
> Zmienia smak, ocet tylko zakwasza.
Cytryna jest zdrowsza.
> W barszczu czerwonym też wolę ocet.
W barszczu czerwonym powinien być kwas buraczany.
Re: Surowka z ze swiezej kapusty
2010-06-10 22:40:14 - Panslavista
Stokrotka
news:hurhfg$rcg$1@news.onet.pl...
>
>>>I zamiast octu może być sok z cytryny.
>>
>> Zmienia smak, ocet tylko zakwasza.
> Cytryna jest zdrowsza.
>
>> W barszczu czerwonym też wolę ocet.
> W barszczu czerwonym powinien być kwas buraczany.
Barszcz kiszony w lecie? Nie smakuje tak jak zimą.